AKP ve MHP genel başkanlarının seçim barajının yüzde 10’dan 7’ye düşürülmesi için vardıkları uzlaşma Ankara’da kulisleri hareketlendirdi. Yüzde 7 seçim barajının tek tek siyasi partilere ve ittifaklara etkisi üzerine bir dizi senaryo konuşulmaya başlandı. En dikkat çekici olanlardan biri de “ittifaksız seçim” olasılığının tartışmaya açılması oldu.

CHP: SEÇİM BARAJI DEĞİŞİKLİĞİ ANLAM İFADE ETMEZ
Duvardan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, AKP’nin seçim kanunu taslak çalışmasında seçim barajı için yüzde 5 ve 7 olmak üzere alternatifli iki öneri sunulmuş, uzun süre yüzde 5 üzerinde değerlendirmeler yapılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim barajının yüzde 7 olacağı açıklamasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu açıklamaya gönderme yaparak barajın yüzde 7 olarak tescillendiğini duyurdu. Muhalefet partilerinin yeni seçim barajı planına ilk yorumu, “MHP’yi kurtarma hamlesi” olurken 3 puanlık düşüşün siyasi tabloda anlamlı bir değişiklik yapmayacağı yönünde değerlendirmeler yapıldı. CHP’li bir parti yöneticisi “Son anda ittifak sisteminde değişiklik içeren bir düzenleme olmadıkça seçim barajında böyle bir değişiklik anlam ifade etmez. Onlar için en büyük avantaj ittifak sistemini kaldırmak olur. Son anda bunu getirebilirlerse iktidar için anlamı olur ama seçim barajının 7’ye düşürülmesi çok etki etmez” dedi.

'OYALAMA, REHAVET YARATMA AMACI DA TAŞIYOR OLABİLİR'
Muhalefet partileri seçim kanununda değişiklik çalışmasına mesafeli yaklaşıyor. Ortaya bir taslak çıkmadan konuşmanın doğru olmadığı ifade edilirken bunun bir “oyalama” amacı da taşıyabileceği yorumları da var. Seçim kanununda bir değişiklik yapılmasının erken veya baskın seçim kararı alınıp mevcut sistemle seçime gidilmesine engel olmayacağı kaydedilirken, “Kanun değişikliğini yapıp, ardından seçim kararı alabilirler. Bu durumda seçim kanunu değişikliği üzerinden 1 yıl geçmediği için mevcut sistemle seçime gidilir. Bu tartışma o nedenle muhalefeti rehavette tutma girişimi de olabilir. '1 yıl seçim yok' algısı yaratıp pat diye seçime gidebilirler” uyarısı yapılıyor.

AKP: SEÇİME AYRI GİRMEK AVANTAJ

AKP’nin seçim mevzuatında değişiklik taslağı henüz parti grubunda da tartışmaya açılmış değil. Yüzde 7 seçim barajı ile ilgili açıklama, AKP'liler için de “ittifaksız seçime gidişin adımı olabilir” yorumlarına neden oluyor. AKP'li bir siyasetçi, AKP ve MHP’nin ayrı ayrı seçime girmesinin her iki partiye de oy avantajı sağlayabileceğine dikkat çekerken bu yönde bir kararın Cumhur İttifakı’nın ortak aday çıkarmasına engel olmayacağı görüşünü dile getiriyor.

MHP: SEÇİME AYRI GİRME İDDİASI SPEKÜLASYON
Muhalefetin seçim barajıyla ilgili değişikliği "MHP’nin oylarının düştüğü" iddiasıyla ilişkilendirmesine ise MHP’den itiraz var. MHP kurmaylarına göre "uzun yıllardır Türkiye’nin gündeminde olan yüksek seçim barajının düşürülmesi temsilde adaleti güçlendirip Türk demokrasisine katkı sağlayacak" bir düzenleme. Baraj sorunları olmadığını savunan MHP’li kaynaklar seçim barajının aşağı çekilmesinin AK Parti ve MHP’nin seçime ayrı girmesinin de yolunu açtığı yorumlarını, “Spekülasyon” olarak nitelendiriyor.

'AKP-MHP İTTİFAKI KÜRT OYLARINI AZALTMADI'
Seçim barajının düşürülüp AKP ve MHP’nin ayrı ayrı seçime girebilmesi ile, "AKP’nin bu ittifak dolayısıyla kaybettiği Kürt oylarına daha sıcak mesaj göndermesine imkan sağlanacağı" değerlendirmeleri yapıldı. MHP’li kurmaylara göre AKP'nin MHP yüzünden Kürt oylarını kaybettiği doğru değil. "Verilerle değil algılarla bu yorumların yapıldığını" ifade eden MHP’li bir yönetici, “İttifak olduğumuzdan bu yana doğu ve güneydoğu illerinde AKP oylarında düşüş değil artış var. 2019 belediye seçimlerinde AKP’nin doğu ve güneydoğu bölgelerinde oyu da kazandığı belediye sayısı da arttı. Yine referandumda 400 bin fazla oy alındı. Algı değil somut veriler üzerine konuşmak gerek” değerlendirmesinde bulundu. MHP’liler İstanbul gibi büyükşehirlerdeki Kürt oylarıyla ilgili tutumun ise o kentlerin "özgünlükleri ve ayrı dinamikleriyle" yorumlanması gerektiğini savunuyor.

'ERKEN SEÇİM YENİ SİSTEMİN SORGULANMASINA NEDEN OLUR'
MHP’li yöneticilere göre erken seçim olasılığı da bulunmuyor. MHP’nin erken seçime karşı olmasının bir nedeni erken seçim koşullarının olmadığı, bir başka nedeni ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk döneminde alınacak böyle bir kararın yeni sistemin sorgulanmasına yol açacağı düşüncesi. MHP’de ekonomik zorluklar tamamen pandemi koşulları ile ilişkilendirilirken bu alandaki olumlu gelişmelere işaret edilerek, “ekonomi biraz toparlandığında vatandaşın konuştuğu ekonomi gündemi de, bununla ilişkilendirilen iktidar değişimi de olmayacaktır” yorumu yapılıyor. MHP seçim mevzuatında değişiklik için takvim konusunda da rahat görünüyor. 1 Ekim açılışının ardından ekim-aralık aylarında bütçe mesaisine girecek Meclis takvimine dikkat çekilerek bütçe sonrası da ele alınabileceği ifade ediliyor. AKP kaynakları da seçimlerin zamanında yapılacağının altını çizerek, seçim kanunu değişikliği için 2022 yılının haziran ayına kadar zaman olduğu vurgusu yapıyor.