Toplumsal Ankara

Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2022 bütçesi görüşüldü. CHP'nin gündemlerinden biri de AKP'nin siyasi restleşmeye çevirdiği "İstanbul'a yeni taksiler" projesiydi.

Oturumda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na İstanbul halkına neden eziyet edildiğini sordu. Oturumdaki konuşmasını Twitter hesabından da paylaşan Zeybek, "Plaka ağalarıyla bir oldunuz UKOME'yi kilitlediniz. İstanbul halkına eziyet ediyorsunuz. Neden" ifadelerini kullandı.

CHP'li Zeybek şu ifadeleri kullandı:

2012'de 590 bin dolara Metro A.Ş.'ye bir helikopter aldınız. 7 yılda 12 milyon TL'nin üzerinde işletme bedelini Metro A.Ş.'ye ödettiniz. 2019'da 113 bin dolara bir yandaşa sattınız. Bu konuda bir açıklama yapacak mısınız?

DEVLETİ ZARARA UĞRATTINIZ!

Sayıştay raporlarında 21/b ile yapılan işlerin ihaleyle yapılabileceği ve özel şartnameyle müteahhitlere imtiyazlı ayrıcalıklar tanıdığınız saptandı. KÖİ projeleriyle devleti zarara uğrattınız. Firmaların döviz artışı ile yüksek kârlar elde etmeleri ile ilgili ne yapacaksınız?

İstanbul Havalimanı metro ihalesine katılmak için yeterlilik şartı olan firmaları ihaleye soktunuz. Kazanan firmalardan yeterlilik şartını sağlayanı elediniz ve 5'li firmanın işi yapması için sözleşme değişikliği yaparak firmaları değiştirdiniz. Bu ne anlama geliyor? Açıklayın!

İSTANBUL'U KAYBEDİNCE İŞLER DEĞİŞTİ

2015'de açılan Levent-Hisarüstü Metrosu için aynı yıl İBB bilet gelirinden 470 bin, 2016'da 946 bin, 2017'de 1 milyon 44 bin, 2018'de 956 bin TL aldınız, İstanbul'da kaybettiniz ve 2019'da İBB hazine alacaklarından 326 milyon TL kestiniz! Hani hak? Hani hukuk? Hani adalet?

MÜTEAHİDE ÖZEL YASA ÇIKARDINIZ

Bir gelir ortaklığı modeliyle yapılan Nakkaş-Başakşehir otoyolu için müteahhit firma ve Kara Yolları Genel Müdürlüğü yeterli görülmedi. Ve Türkiye tarihinde ilk kez bu dönem içinde özel bir müteahhidin yapacağı KÖİ Projesi için özel yasa çıkardınız. Neden? Açıklayın!

O 'U'YU TERSİNE ÇEVİRECEĞİZ

Bakanlık tarafından yapılan metrolara U harfini verdiniz. Sayın Bakan gidiyorsunuz, yakında gideceksiniz. Ben size ne olacağını söyleyeyim; Bu U'nun yanına bir U daha koyacağız, onu ters çevireceğiz ve yine İstanbul'daki bütün raylı sistemler M harfi ile devam edecek.

İhalesiz olarak verdiğiniz Haydarpaşa ve Sirkeci garları çevresindeki tesislerin işletilmesiyle ilgili; İBB'den maaşlı, ücretli çalışan bir kişiye verdiğiniz o ihalelerin süreci ne oldu? Sn. Bakan bununla ilgili bir açıklama yaparsa çok mutlu olacağım!

BALONCULARI TEHDİT ETTİNİZ Mİ?

Kapadokya'da 150 tane balon uçuyordu. 150 balonu 170'e çıkarırken hangi bakanlıktan yetkililer ya da hangi eski siyasiler geldi ve 20 balonun dâhil olması için müdahil oldu? Kapadokya'daki baloncuları "Sesinizi çıkarırsanız size yaptırımlar uygularız" diye tehdit ettiniz mi?

"İstanbul'daki raylı sistem yatırımlarını Bakanlık olarak biz yapıyoruz" dediniz. Peki siz önceden İBB daire başkanı ve genel sekreter yardımcısıydınız. Dudullu Bostancı Hattı %81'e, Kabataş M.köy Hattı %85'e; Kirazlı Hattı 0'dan 18'e çıktı. Neden kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz?