Türkiye’de özellikle siyasi tutuklular üzerinde tecrit ve işkencenin artarak devam ettiğini ifade eden HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e "Politik mahpuslar üzerindeki tecrit ve işkencenin gerekçesi nedir? Mahpuslara yapılan tecrit ve işkenceden bakanlığınız haberdar mıdır?" diye sordu.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, cezaevlerinde siyasi tutuklulara yönelik tecrit ve işkencenin artarak devam ettiğini belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Eksik, “Edirne F Tipi Cezaevinde avukatları ve akrabaları aracılığıyla tarafıma ulaşan bilgilerde, avukatlar ve mahpus yakınları, mahpuslar arası iletişimin engellemek amacıyla mahpusların A, B ve C bloklarına ayrıldıkları mahpusların bir kısmının tekli hücrelere atıldıkları, mahpuslar arası iletişimin olmaması için tüm engellemeler yapılmaktadır. 24 saatte 5 saat avluya çıkma uygulaması yerine 1 saat ile sınırlandırılmıştır” dedi.

Ayrıca pandemi sebebi gerekçe gösterilerek aile ve avukat görüşleri kısıtlanmakta veya kapalı görüş uygulanmadığını söyleyen Eksik, devamında şunları söyledi:

Haftada iki kez 10 dakikalık telefon ile görüşme, personel eksikliği gerekçe gösterilerek haftada bir kez 20 dakika olarak uygulanmaktadır, 10 dakikada telefon otomatik olarak kesildikten sonra idare tarafından kalan 10 dakikalık görüşme yine aynı kişi ile görüşülmesi dayatılmaktadır. Edirne F Tipi Kapalı mahpushanesinde spor, kültürel ve sohbet hakları pandemi gerekçe gösterilerek süresiz olarak rafa kaldırılmıştır. Mahpusların kargo ve mektupları kendilerine geç verilmekte 2 ay gibi bir süre kargolar bekletilmektedir. Mahpuslardan yurtdışından gelen kargolardan gümrük vergisi alınmakta Yeni Yaşam ve Evrensel gibi gazeteler verilmemektedir. Mahpushaneye yapılan baskın ve aramalarda infaz memurlarının eldiven ve maske takmadıkları, mahpuslara ait el yazmaları, mektup ve kitaplara el konulmaktadır.

Eksik, "Seçim bölgem Iğdır ilinde toplumsal olayları diyalog yoluyla barışa evirilmesine hizmet eden 70 yaş üzeri 3 yaşlıya ağırlaştırılmış müebbet cezası verilerek Edirne F Tipi mahpushanesine konulan Kerim Boran (77), Ehettin Kaynar (72) ve Ferzende Elbi (72) çok ağır hastalıkları olmasına rağmen Edirne Hastanesi tarafından mahpushanede kalabilir raporu verilmiştir." dedi.

Eksik, Adalet Bakanı Gül’e şu soruları sordu:

  • Politik mahpuslar üzerindeki tecrit ve işkencenin gerekçesi nedir? Mahpuslara yapılan tecrit ve işkenceden bakanlığınız haberdar mıdır?
  • Mahpuslara yönelik açık görüş pandemi koşulları gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır, avukat ve aile görüşlerinin kısıtlanmasının gerekçesi nedir?
  • Telefon görüşmeleri esnasında görevliler tarafından mahpuslara yönelik keyfi uygulamaların gerekçesi nedir?
  • Mahpusların spor, kültürel ve sohbet haklarının gasbedilme gerekçesi nedir?
  • Edirne F Tipi mahpushane çalışanlarının eldivensiz ve maskesiz bir şekilde koğuşlara girmelerinin gerekçesi nedir, bakanlığınızın bu konuda bir soruşturması var mıdır?
  • Bakanlığınıza Edirne F Tipinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili birçok kez soru önergesi iletilmiştir, kamuoyuna da birçok defa yansıyan hak ihlalleri hatta ölümlerle sonuçlanan mağduriyetler yaşanmıştır. Birçok sivil toplum kuruluşunun hak ihlalleri raporlarına da yansımıştır. Aynı zamanda tarafımıza ulaşan mahpusların mektuplarında da sık sık bu ihlallerin varlığı konu edilmektedir. Yaşanan bu mağduriyetler niçin giderilmemektedir?
  • 65 yaş üstü hasta mahpuslara yönelik bir çalışmanız var mıdır? Yaşları itibarıyla birçok hastalığı olan ve mahpushane koşullarında ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken Edirne F Tipi mahpushanesine konulan Kerim Boran (77), Ehettin Kaynar (72) ve Ferzende Elbi (72) birçok kronik ve yaşa bağlı hastalıkları olmasına rağmen tahliye edilmemelerinin gerekçesi nedir?
  • Hastalıkları raporlarla tespit edilen, ilaç kullanma zorunluluğu olan tedavi görmesi gereken yaşlılar Kerim Boran (77), Ehettin Kaynar (72) ve Ferzende Elbi (72) gönderildikleri hastanelerde 'cezaevinde kalabilir raporu' verilmesinin dayanağı nedir?
  • Bakanlığınızca Türkiye cezaevlerinde artarak devam eden hak ihlallerinin tespit edilmesini sağlayacak, başta yaşam hakkı, sağlık hakkını önceleyerek, ayrımcılıktan uzak olarak gerekli iyileştirmelerin yapılması ve görevi kötüye kullanmak suretiyle suç işleyen cezaevi yetkilileri ve gardiyanlar hakkında idari veya hukuki soruşturma başlatılacak mıdır?