Umut Taştan

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, mahkumiyet kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının ardından düşürüldü.

HDP’li vekiller kararın ardından salonda ‘hak, hukuk, adalet’ ve ‘darbeci AKP’ sloganlarıyla tepki gösterdi. Protesto sonrası Meclis Başkanı Mustafa Şentop ara verdi.

Gergerlioğlu, TBMM’de yaşananlara ilişkin Toplumsal’a açıklamalarda bulundu.

BURASI MİLLETİN MECLİS'İ
“Ben genel kuruldayım, arkadaşlarımız da öyle. Bu hukuksuz kararı tanımıyoruz” ifadelerine yer veren Gergerlioğlu, “Direniş halinde olacağız ve genel kurulda bekleyeceğiz. Buradan beni zorla çıkarırlarsa onu bilemem, eğer öyle bir durum olursa HDP Toplantı Salonu’nda beklemeye devam edeceğim. Burası milletin Meclis’i, buradan ayrılmayı düşünmüyorum” dedi.

Kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Gergerlioğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Çok hukuksuz, Anayasa’yı çiğneyen bir karar var ortada ve biz bu kararı tanımıyoruz. Dokunulmazlığa, Anayasa’ya saldıran bir karardır. Hiçbir suç içermeyen bir haberi paylaştığım için verilmiş bir karardır.

Biz protesto edince başkan ara vermek zorunda kaldı. Döndüğünde biz tekrar protesto etmeye başlayınca bir kez daha ara verdi. Bizim protestomuzdan çekindikleri için ara veriyorlar. Biz milletvekillerimizle genel kurulda bekliyoruz, ben de buradan ayrılmayacağım.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki karar tepki gösterdi. 

"Bu demokrasiye yapılmış bir darbedir" diyen Kaya "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önünde daha önce alınmış bir karar vardır. Bu karar çok açık, daha önce Enis Berberoğlu konusunda da yaşadık. AYM’ye müracaat edilmişken, AYM nihai kararını vermeden Meclis’te böyle bireyin olması doğru değildir. Bir kara Çarşamba olarak değerlendiriyorum. Bu Türkiye Cumhuriyeti demokrasisine ve milletin iradesine bir darbedir" ifadelerine yer verdi.

TİP, DİRENİŞE DESTEK VERECEK
Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay da HDP'li Gergerlioğlu'nun AYM kararı beklenmeden vekilliğinin düşürülmesini 'demokrasiye darbe' olarak nitelendirdi. HDP'li vekillerin bu karara karşı sürdüreceği direnişi destek vereceklerini, bu kararı tanımayacaklarını belirten Atay şu ifadelere yer verdi:

Bu apaçık halkın iradesine bir darbedir. AKP-MHP iktidarı muhalefet eden herkese neler yapabileceğini göstermek niyetinde. Fakat bu hiçbir muhalefet milletvekilinin geri adım atmasını sağlayabilecek bir hamle değil, bunun da farkında olmalı. Genel Başkanımız Erkan Baş, destek olmak için Meclis'te. Ben de Boğaziçi Direnişi'ne destek olmak için Çağlayan Adliyesi'ndeyim. Bu konuda tavırımız çok net. Böyle hukuksuz bir kararı kabullenmemiz ve bu mücadelede geri durmamız mümkün değil. 

GAZETECİLER ÇIKARILDI
AKP'liler Genel Kurulu terk etti, HDP grubu Meclis Kürsüsünün önünde oturuyor. Gazeteciler de Meclis Genel Kurulu'ndan çıkarıldı. 

Gergerlioğlu için Meclis İdare Amirleri göreve davet edildi. Amirlerin Gergerlioğlu'nu Meclis'ten çıkarması bekleniyor. AKP'nin Meclis'teki kavgalardan sorumlu ismi, AKP İdare Amiri Alpay Özalan'ın Gergerlioğlu'nu salona çıkmaya davet etti. Özalan'a HDP'li vekiller müdahale etti.

AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan, HDP'lilerin yanına giderek Gergerlioğlu'nun Meclis'i terk etmesini istedi. Bu sırada tansiyon yükseldi Alpay Özalan ile HDP'liler karşı karşıya geldi. Tartışmaların kavgaya dönüşmemesi için CHP'li vekiller araya girdi.