AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için iadelerini şart koştuğu ülkede yaşayan Türkiyeli siyasi sürgünler, bir anda İsveç siyasal gündeminin merkezine yerleşti.

Ülke medyası, “İsveç, demokrasimizi savunmak için NATO'nun yardımından yararlanmak üzere temel demokratik ilkelerin arkasından dolaşabilir mi?” sorusu üzerinde yoğunlaşıyor.

Bianet’in aktardığı söyleşiye göre, 2012'de İsveç'e iltica eden ve Erdoğan'ın yargılayıp uzun hapis cezasına çarptırmak istediği yazar Ragıp Zarakolu bunun Türkiye'de git gide gözden düşmekte olan Erdoğan için bir müzakere kapısı açmak ve içerideki konumunu güçlendirmek için bir fırsat olduğunu söylüyor.

Zarakolu, “Türkiye'ye adım attığım an derhal hapse girer ve çok uzun süre yatarım. Suçlandığım eylemleri asla yapmadım. Ama insan haklarını ve azınlık haklarını savundum” diyor.

Bununla birlikte Zarakolu, “İsveç'in ilkelere bağlı bir ülke olduğuna ve Erdoğan'ın iç siyasette puan kazanma girişimine katkıda bulunmayacağına eminim” ifadelerini kullanıyor.

Ragıp Zarakolu Türkiye'de hapiste kaldığı dönemlerde, kendisine hiçbir zaman işkence yapılmadığını, ancak memleketine dönmek zorunda bırakıldığında bunun başına geleceğinden kaygı duyduğunu söylüyor.

KATILDIĞI MİTİNGİN ARDINDAN “TERÖRLE” SUÇLANDI
Ragıp Zarakolu, 2008'de kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından düzenlenen bir toplantıya katılarak "terör örgütünü meşrulaştırmak ve ayrıca PKK ile doğrudan bağlantılı olmakla" suçlanmıştı.

Türkiye daha önce de Ragıp Zarakolu'yu iade etmesi için İsveç'i iknaya çabalamıştı. 2018'de İstanbul'da bir mahkeme Interpol'e tutuklama emri verdi. Başka şeylerin yanı sıra, parti militanlarının eğitim kurumu olarak hizmet veren bir siyaset akademisi açarak PKK'ye yardım etmekle suçlandı.

Türkiye, Zarakolu'ya 45'ten fazla dava açtı. İsveç'e gelmeden önce beş ay boyunca yüksek riskli bir hapishanede alıkonuldu. O dava hala yargı önünde.

ERDOĞAN'IN TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girme isteği, Türkiye’nin tavır değişikliği nedeniyle ittifak içinde kriz yarattı.

Erdoğan, konunun gündeme gelmesinin ardından, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğine olumsuz baktığını açıklamıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen ay yaptığı bir görüşmeyi hatırlatan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise “Erdoğan ile yaklaşık bir ay önce telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Benden önce inisiyatif aldı ve ‘NATO’ya başvuruyorsunuz ve biz bunu olumlu değerlendiriyoruz’ dedi. Kendisine teşekkür ettim. Yani anlayacağınız kafam biraz karıştı. Sanırım net bir yanıta ihtiyacımız var. Erdoğan ile dile getirdiği problemlerle ilgili görüşmeye hazırım” ifadelerini kullanmıştı.

İsveç ve Finlandiya heyetleri, NATO üyelik başvurularını görüşmek için 23 Mayıs Pazartesi günü Ankara’ya gelecek. İsveç’teki yüksek tirajlı iki bağımsız akşam gazetesinden biri olan Expressen, aralarında Belge Yayınları sahibi ve yöneticisi yazar Ragıp Zarakolu'nun da olduğu sürgünlerle, bir anda bir pazarlık nesnesine dönüşmüş olmayı nasıl karşıladıkları, kaygıları ve beklentileri üzerine söyleşti.