Akademisyen Elfin Tataroğlu, bugün 'Laiklik Anayasadan kaldırılmalı' diye yazan eski AKP Milletvekili Resul Tosun'a canlı yayında sert tepki gösterdi. Tataroğlu, 'Avrupa'nın bütün medeni toplumlarında laiklik yok' diyen Resul Tosun'a, "Sizin bizi kıyaslayacağınız ülkeler Avrupa Birliği ülkeleri değildir.  Avrupa, kendi içinde Rönesansını, reformunu, sanayi devrimini yaşamış ve evet ağırlıklı olarak dini Hristiyan olan bir toplumdur. Onların kültürüyle bizim içinde yaşadığımız coğrafyanın kültürü asla bir değil, bunu en iyi siz biliyorsunuz. Ama işte ordan onu  almak işinize geliyor. İşinize geleni alıyor, gelmeyeni almıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

Habertürk ekranlarında Kübra Par'ın sunduğu "Açık ve Net" programında bugün laikliğin Anayasa'dan çıkarılması gerektiğini savunan yazısıyla gündeme bomba gibi düşen eski AKP Milletvekili Resul Tosun ile akademisyen Elfin Tataroğlu karşı karşıya geldi. Tataroğlu, "Milletin laiklikle bir derdi yok. Bunu dert edinen bir azınlık. İslam coğrafyasına bakalım; Irak'ın, Afganistan'ın durumu ortada. Bizi farklı kılan Cumhuriyet'in tüm yurttaşlarını eşitleyen temel felsefesidir" diyerek Tosun gibi çıkışlar yapanları toplumun sinir uçlarıyla oynadıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Resul Tosun'un yazısının ne hissettirdiğinin sorulması üzerine Tataroğlu şu yanıtı verdi:

"Ben bu tartışmalara (laikliğin tartışılmasına) kişisel olarak sinirleniyorum çünkü toplumun gündeminde böyle bir konu yok. Ben Resul Bey'in gerekçelerine yanıt vererek toplumun esas gündemine geçmek istiyorum. 

Öncelikle, Resul Bey, 'Avrupa'nın bütün medeni toplumlarında laiklik yok' dedi. Evet doğru. Siz işinize gelince Avrupa ülkelerini Hristiyan kulübü olarak değerlendirip işinize gelince de örnek alma yolunda ilerliyorsunuz. Biz bir İslam coğrafyasında yaşıyoruz. Sizin bizi kıyaslayacağınız ülkeler Avrupa Birliği ülkeleri değildir.  Avrupa, kendi içinde Rönesansını, reformunu, sanayi devrimini yaşamış ve evet ağırlıklı olarak dini Hristiyan olan bir toplumdur. Onların kültürüyle bizim içinde yaşadığımız coğrafyanın kültürü asla bir değil, bunu en iyi siz biliyorsunuz. Ama işte ordan onu  almak işinize geliyor. İşinize geleni alıyor, gelmeyeni almıyorsunuz. 

Efendim, 'Bir tek laiklik Fransa'da var'... Evet doğru. Laiklik Fransa'da var ve sekülerizm Rusya'da var. Anayasa'da tanımlı olarak. Farnsa'daki laiklik ile buradaki laiklik anlayışı farklıdır. Fransa'da devlet kiliselere karışmaz. Devlet, kiliselerin ödeneğini ödemez. Oarada bağımsızlığı var ve çok ender olarak yerini gösterir devlet.

Burada Mustafa Kemal Atatürk o kadar derin bir felsefe ile kurmuştur ki cumhurşyeti, laikliği getirirken bile Anayasa'da "kendine özgü" olarak adlandırılan bir yasa olarak getirmiştir. Bu nedir? Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı ile din işleri denetlenmektedir aynı zamanda. Bu dünyanın laik ya da seküler olduğunu iddia eden hiçbir devletinde ve toplumunda yoktur. Bu Türkiye'ye özgüdür. Bizde camileri de devlet açar. Siz hayır yapmak isteyip verebilirsiniz ama kontrolü devlettedir. Siz gidip istediğiniz yere açamazsınız." 

Elfin Tataroğlu, Resul Tosun'un "Türkiye'de 90 yıldır dindar kesim laiklik bahanesiyle mağdur ediliyor" iddiasını ise "kesinlikle yalan" diyerek reddetti. Tataroğlu, "zaten 70 yıldır Türkiye'yi merkez sağ iktidarlar yönetiyor. Tek partili dönemi isterseniz örnek verebilirsiniz, oradaki bir takım uygulamaları... Hadi gelelim son 70 yıla. Nasıl bir mağduriyet yaratılmış olabilir? Onu da bırakın,Türkiye çok yol katetti. Devrim bir kere sürekli gelişen, devinim içinde olan, gelişim içinde olan bir eylemdir; günün koşullarına göre, çağa göre, topluma göre bir eylemdir. Bunu zaten solcular, tüm sosyal demokratlar bilir. Elbette ki gelişecek, çağa ayak uyduracak. Zaten böyle olması için 'kendine özgü' konulmuştur." dedi.

Tataroğlu, laikliğin ilk dört madde içinde 'değiştirilemez' olduğunu belirterek "Bugün Resul Bey'in canı laikliği değiştirmek ister, yarın Ahmet çıkar 'Ankara başkent olmasın' der, yarın Veli çıkar 'Anadilin Türkçe olmasını istemiyorum' der. İlk 4 maddeyi herkes kafasına göre yorumlamak isterse biz bunu nasıl kontrol edeceğiz peki. Bu maddeler neden bu şekilde konulmuş? Aslında dönüp dolaşıp geldiğimiz yer yine ilk 4 madde. Yine ilk 4 maddenin değiştirilmesidir. Ak Parti'nin yapmak isteyip de yapamadığı neye engel olmuş laiklik?" diye sordu. 

Tataroğlu, "20 yıllık bir Ak Parti dönemi var, eğer 20 yıldan sonra dönüp dolaşıp bize yine laikliğin bir problem olduğu bize dayatılıyorsa o zaman çok başarısız bir iktidar dönemi geçirmişsinizdir. Neyi istedi de yapamadı Ak Parti, d,lediği zaman yeni yasama yılını dualarla açıyorlar. Çok öfkeliyim bu konuda ve öfkemi kontrol ederek konuşmaya çalışıyorum. Milletin laiklik diye bir derdi yok. Bir azınlık var bunu dert eden ve millete bunu dayatıyorlar." diyerek tepki gösterdiği konuşmasına şöyle devam etti:

"Buyrun İslam coğrafyasına bakalım. Avrupa'ya değil. Bizi Irak gibi etnikçi, mezhepçi yapıdan, bizi Suriye gibi bin parçaya bölünmüşlükten kurtaran... Suudi Arabistan 2015 kadınlara seçme ve seçilme hakkı (verdi), Afganistan.. insanlar uçaklara asılıp kaçıyor ülkeden. Bizi bu ülkelerden farklı kılan nedir? İşte bu cumhuriyetin bütün yurttaşları eşitleyen temel felsefesidir. Bu ülkede seçilmiş sınıf yoktur. Herkes eşittir. Bu mudur 20 yıl sonra sorun diye önümüze getirdiğiniz şey?"