Toplumsal Çeviri I Ercan Çankaya

Türk dış politikasında son birkaç ayda görülen değişimler, Batı’ya "Türkiye yine rota mı değiştiriyor" sorusunu sorduruyor. NATO’nun önemli bir üyesi ve Avrupa Birliği aday üyesi olan Türkiye’nin, AKP iktidarının son yıllarında Avrupa’daki eski müttefiklerine karşı saldırgan bir tutum içine girerken Moskova’yla ilişkilerini geliştiren bir politika izlediği iddia ediliyordu.

Son birkaç ayda iç sorunlar artarken bir söylem değişikliğine giden Erdoğan’ın Batı’yla açılan arayı tekrar düzeltmeye çalıştığı konuşuluyor.

DÜNYADA DENGE, BÖLGEDE SALDIRGANLIK
Hem Asya hem Avrupa’yla ilişkileri olan Türkiye, diplomatik ve ekonomik anlamda iki coğrafya arasında bir denge oluşturmaya çalışıyor. Avrupa ve Asya’nın büyük güçleri arasında bir denge gözetirken komşularına karşı saldırganlığı artıyor.

Euronews’in değerlendirmesine göre AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uzun süredir Türkiye siyasetindeki nüfuzunu artırarak sürdürüyor. Destekçilerine göre ülke ekonomisini ve kamu hizmetlerini geliştiren bir kahraman… Muhaliflerine göreyse Türk lirasının itibarını yerle bir eden, medyanın bağımsızlığını yok eden, ülkeyi ‘demir yumruk’la yöneten bir siyasetçi.

‘BATI’YA MÜLTECİ AKININDA TAMPON GÖREVİ’
AB için güvenilmez bir profil sunduğu iddia edilen Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin AB ile müzakereleri uzun süredir ilerlemiyor. Batı’ya akabilecek bir mülteci akınını durdurmada tampon görevi gördüğü değerlendirmesi yapılan AKP Türkiyesi’nin, Suriye ve Karabağ’da aldığı bazı kararlar şüphe uyandırıyor ve Batı’yı Rusya’yla karşı karşıya getirme riski taşıdığı düşünülüyor.

‘DOĞU AKDENİZ FAALİYETLERİ BİR GÜVENSİZLİK UNSURU’
Yunanistan’la ilişkiler, Kıbrıs konusundaki belirsizlik ve Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları da bir güvensizlik yaratıyor.

‘DAMAT ETKİSİ’
Damatların dostlukları bugüne kadar Trump yönetimindeki Amerika’yla Erdoğan Türkiyesi’nin ilişkilerini ‘istenen’ düzeyde tutmayı sağlayabilmişti. Beyaz Saray’da yönetim değiştikten sonra Oval Ofis’le ilişkilerin aynı düzeyde devam ettirilip ettirilemeyeceği belirsizliğini korurken akıllara “Tayyip Erdoğan dış politikada bir değişikliğe gider mi” sorusu geliyor.

AB ile ilişkiler gergin olmasına rağmen her iki taraf da yeni bir başlangıç için girişimlerde bulunabilir.