Toplumsal Dış Haberler

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve okulun diğer bileşenlerinin pazartesi günkü eylemleri, dış basında geniş bir yankı bulmuştu. Öğrencilerin geçtiğimiz çarşamba gün, çok daha büyük bir katılımla gerçekleştirdikleri eylemler de gündem her ne kadar ABD’deki parlamento baskınının etkisi altında kalsa da dış basında yankı buldu.

Deutsche Welle, eylemleri “Erdoğan’ın üniversiteye yaptığı atamayı protesto eden öğrencilerden onlarcası gözaltına alındı” başlığıyla görürken haberin içeriğinde pazartesinden bu yana toplam 36 kişinin gözaltına alındığı vurgulandı.

‘ERDOĞAN AKADEMİK ÖZGÜRLÜKLERİ YOK ETMEK İSTİYOR’
Haberde, protestocuların Melih Bulu’nun atanmasını ve atanma şeklini demokrasiye aykırı bulduklarının ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akademik özgürlükleri yok etmek istediğinin altı çizildi.

The Guardian, haberi “Öğrenciler, rektör ataması nedeniyle polislerle çatıştı” başlığıyla görürken alt başlıkta da Melih Bulu’nun rektörlüğe Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle atandığı belirtildi.

12 EYLÜL’DEN BU YANA BİR İLK...
Melih Bulu’nun 2015’teki milletvekili aday adaylığına da değinilen haberde yeni rektörün 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana üniversite dışından seçilen ilk rektör olduğu vurgulandı.

Ev baskınların protestolara katılan 24 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken gösterilere binden fazla kişinin katıldığı belirtildi.

‘ÖĞRENCİLER, POLİTİK REKTÖR ATAMASINI PROTESTO ETTİ’
Balkan Insight, haberi “Türk öğrenciler, politik rektör atamasını yeniden protesto ettiler” başlığıyla verirken Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin diğer üniversitelerden öğrencilerin ve aktivistlerin desteğiyle Tayyip Erdoğan’ın rektör atamasına karşı pazartesi günkü ilk protestodan sonra ikinci bir protesto düzenlediklerini belirtti.

Binlerce öğrenci, akademisyen, aktivist ve muhalif parti üyesinin Kadköy’de toplantıdığı belirtilen haberde Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerindeki eylem ve gösteri yasağına değinildi.

Der Spiegel ise haberi “İstanbul’un ‘elit’ üniversitesinde protestolar: Öğrenciler Erdoğan’a karşı” başlığıyla gördü.