Toplumsal Dış Haberler

Demokratların seçimi kazanan adayının göreve gelmesine bir hafta kaldı ama Joe Biden, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın telefonda görüşme talebine hâlâ yanıt vermedi. Bu, ABD medyasına göre Türkiye gibi 'güçlü bir NATO müttefiki' alışılmadık bir aşağılama.

Üç Orta Doğu uzmanının Middle East Eye adlı haber portalına verdikleri demece göre Erdoğan’ın görüşme talebinin geçtiğimiz ay iletildiği, fakat henüz olumlu bir yanıt verilmediği hatırlatıldı.

Biden’ın görüşme talebine cevap vermemesi, geçtiğimiz yıl New York Times’a yaptığı Washington’un Erdoğan’a karşı farklı bir politika benimsemesi ve Türkiye’de muhalefete destek vermesi yönündeki açıklaması dikkate alındığında çok da şaşırtıcı olmadı. toplumsal.com.tr'den alınmıştır.

‘TÜRKİYE’NİN ÇABASI ABD’DE ŞOK ETKİSİ YARATTI’
Al-Monitor’daki bir analize göreyse 6 Ocak’ta Capitol binasına Trump taraftarlarınca düzenlenen saldırının sonuçları, bugüne dek Trump hükümetiyle iyi geçinmeyi başarmış devletlerin başkan ve yöneticilerince pek de iyi olmayacak.

Ayaklanma, televizyonlarda canlı yayımlanırken Türkiye’nin her iki taraf için de sükunet çağrısı yapması Amerika’da pek çok kişide şok etkisi yarattı. NBC’nin kıdemli Washington muhabiri Andrea Mitchell, Türkiye’nin açıklamasına büyük bir tepkiyle cevap verirken “insan hakları ve demokrasi konusunda sicili bu derece bozuk” bir ülkeden gelen sükunet açıklamasının komik olduğunu söyledi. toplumsal.com.tr'den alınmıştır.

‘KELEPÇELİ ÜNİVERSİTE KAPISI SİMGE OLDU’
Bu arada Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler Batı’da da gündeme geldi ve polisin okul kapısını kelepçeyle kapattığı fotoğraf, Al-Monitor'a göre Batı’da Türkiye’de baskı ve otoriter yönetimin simgesi oldu.

Analizde, Biden yönetiminin Türkiye’yle ancak tutuklu aydınlar, gazeteciler ve Kürt politikacıların serbest bırakılması şartıyla sıcak ilişkiler kurabileceğinin iddia edilirken kelepçeli üniversite kapısı fotoğrafı ve Capitol baskınındaki sözde ara bulucu tutumun Erdoğan’ın ABD’de zaten sorunlu olan imajını daha da bozacağını tahmin etmek zor değil.