Ercan Çankaya

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’yu kayyum rektör olarak atadığından bu yana, yani 3 ayı aşkın bir süredir Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyuma karşı direniş devam ediyor.

Bu direniş, bazı yönleriyle Türkiye’de alışkın olmadığımız, sanatla iç içe bir direniş. Öğrenciler, direnişin neredeyse ilk günlerinden bu yana, kendilerinin ya da eylemlere destek veren dostlarının sanatsal çalışmalarını kayyumluk ofisi önünde sergiliyor.

KABE'YE HAKARET YALANINI DA GÜVENLİKLER UYDURMUŞTU
Bilindiği üzere daha önce de öğrencilerin Kabe ve şahmeran temalı bir işleri, Kabe’ye hakaret edildiği gerekçesiyle okulun güvenlikleri tarafından kayyumluğa şikâyet edilmiş; cihatçıların Boğaziçi örgütlenmesi olan Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü’nden (BİSAK) öğrencilerce direnişçi öğrenciler, Kabe’ye hakaret ettikleri gerekçesiyle sosyal medyada, özellikle Twitter’da hedef gösterilmişlerdi.

Kısacası Kabe provokasyonunda da ilk adımı güvenlikçiler atmıştı. Aynı güvenlikler, bugün de öğrencilere ait bir sanat eserini tahrip ettiler. Olayı Twitter hesabından duyuran Gazeteci Nevşin Mengü, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

GÜVENLİK 'MEME'DEN RAHATSIZ

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler kendi sanat eserlerini sergilemeye devam ediyor. Sağdaki eseri asmışlar, anlaşılan meme var diye güvenlik eseri tahrip etmiş, kendince sansürlemiş, soldaki hale getirmiş.

Eserin orijinal hali bu:

Boğaziçi - Sergi

Güvenlikler tarafındansa bu hale getirilmiş:

Boğaziçi - Sergi

Öğrenciler konuyla ilgili muhabirlerimize ulaştılar. Direniş sırasında öğrenciler, kendilerine ve dostlarına ait çalışmaları sergilerse de bu eser direniş sırasında yapılmış bir eser değil, yıllardır orada duruyormuş. Aşağıda göreceğiniz, yine güvenliklerce tahrip edilen merdivenlere çok yakın bir noktada. Güvenlikler, merdivenleri tahrip ederken muhtemelen uzun süredir gördükleri ve görmekten pek haz etmedikleri bu çalışmayı da tahrip etmişler.

Aynı güvenlikler, öğrencilerin emek vererek boyadıkları merdivenleri de bu hale getirmişler:

Boğaziçi gökkuşağı merdiven

Güvenlikler müdahale etmeden, Güney Kampüs'ün en güzel yerindeki merdivenler böyleydi:

Boğaziçi gökkuşağı merdiven

Tabii, bunların Kayyum’dan habersiz gerçekleştirildiğini düşünmek safdillik olur. Öğrencilerin sanat eserini bu hale getiren kişi ya da kişilerin en kısa zamanda bulunup, hak ettikleri cezayı alması için Toplumsal olarak konunun takipçisi olacağız.