Toplumsal Haber Merkezi

Dün, gözaltılara ve tehditlere karşı Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve onlara destek için gelen binlerce yurttaş İstanbul Kadıköy'de buluştu. Polis şiddetinin net bir fotoğrafının verildiği Kadıköy'de dün onlarca yurttaş yaralandı, linç edildi ve ters kelepçeli bir şekilde saatlerce polis otobüslerinde alıkonuldu.

Ancak tüm bunlar, Kadıköy sokaklarında direnmeye devam edenlerin seslerini kısmaya yetmedi. Her polis müdahalesinden sonra tekrar bir araya gelen yurttaşlar sloganlarını atmaya ve taleplerini dillendirmeye devam etti. Bu sloganlardan biri de yurdumuzda ilk güçlü hürriyet meşalesinin yakıldığı ve ilk hürriyet zaferinin kazanıldığı günlere aitti. Despot padişah Abdülhamit'in tahttan indirildiği ve Meşruiyetin yeniden ilan edildiği 1908'in öncesine ait bu slogan "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" idi...

Osmanlı aydınlarının, işçilerinin, her dilden ve dinden 'Osmanlı tebası'nın yurttaş olabilmek için çıktığı yolda dillerinden düşürmedikleri bu slogan, gericiler kadar 'Yetmez Ama Evet'çileri de çıldırttı. Türkiye'nin bu karanlık günlerinin propagandacıları olan liberaller, 'ille de hürriyet' diyen gençleri hedef almaktan hiç utanmadı.

Sloganı ilk çarpıtan 'Yetmez Ama Evet' ekibinin kalemlerinden olan Ayşe Hür oldu. Ayşe Hür, "Bir hatırlatma: 'Ya istibdat ya hürriyet!' İttihat Terakki'nin sloganıdır" diyerek yalan rüzgarını başlatırken "1915 Soykırımı'nın ve daha pek çok suçun faili bu çetenin ağzından çıkan tek iyi sözdür belki de, ama 1. Bizim talebimiz hürriyetle sınırlı değil, 2. Kendi özgün sloganımızı üretecek kadar gelişkiniz" diyerek de yalana temel kurdu.

'İSTİBDADIN YENİDEN DİRİLMESİNE EL VERDİLER'
Hür'ün çarpıtmalarını yüzüne vuranlardan biri de Siyaset Bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek oldu. Hür'e "yanlış!" diye tepki gösteren Örnek, "Tıbbiye'den çıkıp yayılan hürriyet talebinin zafere ulaştığı 1908 devriminin sloganıdır. Her dinden yurttaş olmak isteyen Osmanlı milletlerinin, grevlerle hak arayan Osmanlı işçisinin, vergilere karşı çift bozan köylünün, gencecik Osmanlı talebesinin sloganıdır. Mirastır. 1908 düşmanlığında buluşanlardan, istibdadın 2010'larda dirilmesine el veren kalem erbabından tarih öğrenmeyi reddedin genç arkadaşlar. Yurdu için hayalleri olan Tıbbiyelileri, onların hürriyet talebini boğmaya çalışan Yıldız'daki 'gamlı baykuş'u iyi öğrenin" ifadelerini kullandı.

AYNI YALANI İNATLA DEVAM ETTİRDİLER
Gençlerin sloganını hedef alan bir başka Yetmez Ama Evet'çi ise Avukat Eren Keskin'di. Keskin, halkın hürriyet kavgası içinde var ettiği sloganı, uçuk bir tarih okumasıyla bağladı ve "#KahrolsunİstibdatYasasınHuerriyet DEMEK, İTTHATÇILARIN sloganını kullanmaktır. Dikkat lütfen. Bu slogandan 7 yıl sonra, sloganı yaratanlar 1915 Soykırımını gerçekleştirmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Eren Keskin'e yanıt ise KHK'lı akademisyen Candan Badem'den geldi. "Ya istibdat ya hürriyet sloganı neden sadece İttihatçıların olsun? İstibdada karşı herkesin sloganıydı" diyen Badem, "Velev ki öyle olsa bile slogan doğrudur ve İttihatçıların sonradan işlediği suçlarla ilişkilendirmek yanlıştır. Sapla samanı karıştırmayalım" uyarısını yaptı.

BU KAFAYLA YILLARCA AKP YANCILIĞI YAPTI
Badem, Eren Keskin'e ise "Kimlikçi liberal Eren Keskin yine şaşırtmamış. Bu kafayla yıllarca fiilen akepe yancılığı yaptı, Ergenekon bulamacına inandı, hala daha AKPye toz konduramadığı için "derin devlet AKPyi teslim aldı" gibi saçma tespitleri var" ifadeleriyle tepki gösterdi.