Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, Habertürk'te katıldığı bir programda eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ve iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğunu eleştirmişti.

Arınç, gündeme bomba gibi düşen açıklamalarında Demirtaş'ın tutukluluğunun cezaya dönüşmemesi gerektiğini belirtmişti. Yargı üyelerini özgürlükçü düşünmeye davet etmişti.

Demirtaş'ın yazdığı Devran kitabını da okuduğunu belirten Arınç, okunmasını tavsiye etmişti.

Devran kitabının Kürt halkına karşı bakışı değiştireceğini söyleyen Arınç ''Demirtaş'ı tanımak veya onu yargılamak için onun yazdığı ‘Devran’ isminde kitap var. Ne olur onu alıp okuyun. Belki Demirtaş hakkındaki düşüncelerinizi değiştirmeyeceksiniz ama ve Kürtler ve Kürtlerin yaşadığı travmalar üzerinde kafanızda çok şeyler değişecek'' demişti.

'CÜBBEYİ GİYESİM GELMİŞTİ'
Arınç, iş insanı Osman Kavala hakkında da açıklamalarda bulunmuş, ''hala tutuklu kalmasına hayret ediyorum'' demişti.

Kavala'nın tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen Arınç, ''Ben iddianameyi okudum. Hala tutuklu kalmasına hayret ediyorum. Tahliye edilmesi lazım. Bu iddianameleri okuduğumda çocuk bile yazmaz bunu dedim, cübbeyi bile giyesim gelmişti. Çıkması lazım'' demişti.

ERDOĞAN'DAN ARINÇ'A YANIT
Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, Demirtaş ve Kavala hakkında yaptığı bu açıklamaların ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da kendisiyle aynı düşüncede olduğunu söylemişti.

"Erdoğan da benimle aynı fikirde" diyen Arınç'a yol arkadaşından yanıt geldi. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arınç'ın bu sözlerine destek çıkmadı.

Arınç'ın şahsi açıklamaları olduğunu belirten Erdoğan, bu açıklamalar hakkında '' fitne ateşi yakılmaya çalışıldığını görüyoruz'' ifadesini kullandı.

Konuya ilişkin Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde:

"Son günlerde bizimle asla ilgisi olmayan kimi bireysel açıklamalar ile yeni bir fitne ateşi yakılmaya çalışıldığını görüyoruz. Geçmişte birlikte çalışmış olsak bile hiç kimsenin şahsi açıklamaları hükümetimizle, partimizle ilişkili hale getirilemez. Bizim nerede durduğumuz bellidir, istikametinde değişiklik yoktur."