AKP'nin barolara darbe planına karşı baroların Ankara’da düzenlemek istediği “Büyük Savunma Mitingi”nin Valilik tarafından pandemi bahanesiyle yasaklanmasının ardından binlerce avukat Ankara Adliyesi önünde toplandı. Meclise girmesine izin verilmediği için sabaha kadar nöbet tutan baro başkanlarının da katıldığı eylemde tansiyon yükseldi. Meclise yürümek isteyen avukatlara polis biber gazı sıktı. Avukatların bekleyişi sürerken polis dağılmaları için anons yapıyor.

Baro başkanlarının Anıttepe’de yapacağı “Büyük Savunma Mitingi”nin Ankara Valiliği tarafından pandemi bahanesiyle yasaklanmasının ardından Ankara Barosu tarafından suç duyurusu için Sıhhıye Adliyesine çağrı yapıldı.

Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada, hem eylem yasağı hem de Ankara’ya 300 metre kala şehre girişi engellenen baro başkanları anımsatılarak, “Bu hukuksuzluk mesleğimize ve tüm meslektaşlarımıza yönelmiştir. Suç duyurusuna imza vermek isteyen meslektaşlarımızı saat 15.00’te Ankara Sıhhıye Adliyesi’ne bekliyoruz” denildi.

BİNLERCE AVUKAT ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDI
Çağrının ardından saat 15.00'de binlerce avuka Ankara Sıhhıye Adliyesi önünde toplandı. Polis baro başkanlarının suç duyurusunda bulunacağı eylem öncesinde adliye çevresini barikatlarla çevirdi. Gazetecilerin alana girişine burada da engel olmaya çalışan polis, avukatları kimlik kontrolü ile alana aldı.

Eylem, mitinge dönüştü. Meclise girmelerine izin verilmediği için Meclis kapısında sabahlayan baro başkanları da Ankara Adliyesi önünde gitti.

'BASKI REJİMİNİN SOPASINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
“Baroma Dokunma”, “Savunma susmadı, susmayacak”, “Feyzioğlu istifa” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, baskı rejiminin masasının altından çıkardığı sopaya hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Sağkan, ”Güçlülerin bizi bölmek için gösterdiği sopaya karşı itirazımız, kalplerine saldığımız korkunun göstergesidir, onurumuzdur. Savunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. Teslim alamadığınız baroları parçalayarak cübbelerimize düğme dikmeye çalışıyorsunuz. İstiyorsunuz ki herkes sussun bu karanlık böyle sürsün. Sizden öncekilere de söylemiştik. Bu projenin sahiplerinin ilk cümlesinin ‘Avukatımı istiyorum’olduğunu unutmayın. Tarih aydınlık ve umut için mücadele edenleri yazar” dedi.

“Barolar çok oldu diyorsunuz ya” diyen Sağkan, yargı bağımlı oldukça, insan hakları ayaklar altına alındıkça “çok olmaya” devam edeceklerini dile getirdi.

Sağkan, “Siz çocuk cinayetlerine, kadın cinayetlerine doğa talanına sessiz kaldıkça biz çok olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu ülkede avukatlar var. Aydınlığı onlar temsil ediyor. Demokrasi adına ne varsa onlar temsil ediyor. Bizlere iyi bakınız. Teker teker saymakla bitireceğinizi düşündüğünüz avukatlar gökyüzü kadar büyük kararlılığı cübbelerinin altında taşıyorlar. Susmuyoruz, korkmuyoruz, biat etmiyoruz” diye konuştu.

SAVUNMAYA BİBER GAZI!
Konuşmanın ardından sloganlarla Meclise yürümek isteyen avukatlar ile polis arasından gerginlik yaşandı. "Dağılın" anonsu yapan polis, ardından kitleye biber gazı sıktı. Saldırı sırasında bazı avukatlar gözaltına alındı.

Tansiyonun yükseldiği adliye önünde avukatlar "Biz meclise yürümeden bu yasayı geçiremezler" diyerek dağılmazken, polis pandemi gerekçesiyle dağılmaları yönünde anonslar yaptı.

Avukatların oyurma eylemi ve bekleyişi sürüyor.