Bartın’ın Amasra ilçesinde yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı çıkan yerel halkın yanında yer alan CHP'li Belediye Başkanı Recai Çakır’a proje sahibi Hattat Holding tarafından 1 milyon liralık tazminat davası açıldı. Sol Haber'den Yusuf Yavuz'un haberine göre Hattat Holding’in Çinli şirketlerle ortaklık yapacağı yönündeki açıklamasının ardından Bartın Platformu’nun sözcülerinden biri olan Belediye Başkanı Çakır, platform adına Çinli şirketlere termik santral projesine yönelik bir mektup göndermişti. Mektubunda Amasra B Kömür sahasının yerli ve milli olarak işletilmesi ve ilçenin işsiz gençlerine istihdam sağlanması çağrısında bulunan Çakır, ülkenin ve bölgenin değeri olan taş kömürünün yabancılara teslim edilmemesi gerektiğini savunmuştu. Hattat Holding'se şirketin itibarının zedelendiğini öne sürerek Belediye Başkanı Çakır’a 1 milyon liralık tazminat davası açtı.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yıllardır bu kentin geleceğine, balıkçılığına, ormanına, turizmine sahip çıkmak adına bu mücadeleyi yürütüyoruz. Bu süreç içerisinde mücadeleyi yürüttüğümüz firmayla aslında ilişkilerimizi hep şu düzeyde tutmaya gayret ettik: Yerli işçiyle bölge insanıyla üretilecek kömürün her zaman yanındayız ama geleceğini turizmle belirlemiş olan ve turizmin etkilediği tarımıyla balıkçılığıyla bu kentin geçimini sağlayan kaynaklara tehdit olan termik santrale her zaman hayır dedik. Hayır demeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

'HALK İSTEMEDİKÇE BURAYA TERMİK KURULAMAZ'
Şu anda eş sözcülüğünü yürüttüğü Bartın Platformu üzerinden yaptıkları işlerden birinin de kentin zararına, şirketin yararına olan faaliyetlerle ilgili olarak kamuoyunu, şirketleri ve siyaseti bilgilendirmek olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Çakır, “Son süreçte basına ve kamuoyuna yansıyan yeni bir Çinli ortak arayışı ile ilgili haberler üzerine yine Bartın Platformu ile yapılan değerlendirme üzerinden eş sözcü kimliğimizle şirketin bugüne kadarki siciliyle ilgili kamuya mal olmuş bilgileri paylaştık potansiyel yatırımcılarla. Aslında söylediğimiz, biz bu bölgede kömür üretilsin istiyoruz. Bölge insanıyla yapılsın istiyoruz ama termik santrali doğru bulmuyoruz. Kaldı ki hem bürokratik kanallardan, hem yargı kararlarıyla termik santralin önüne çokça engel çıkmıştır. Bu da Amasra-Bartın halkının mücadelesi sayesinde olmuştur. Bizim paylaştığımız, kamuoyunca bilinen gerçekleri sanki şirketin itibarıyla oynamışız gibi bir algı ile bir tazminat davasına çevirmesi. Bu tazminat davasının gerekçesi Amasra-Bartın’da yürütülen mücadeleyi sindirmektir, susturmaktır. Ama bugüne kadar yaşanan tüm gelişmelerde, yaptıkları insan zincirleriyle, binlerce dava dilekçesiyle, Amasra esnafının kepenk kapatmasına kadar yaşanan süreçlerle halk net cevabı vermiştir. Termik santral bu halk istemedikçe buraya kurulamaz” görüşünü dile getirdi.