AKP tarafından geçtiğimiz cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunulan 18 farklı kanun ve 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması öngörülen 25 maddelik torba yasa teklifinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Muhalefet, darbe girişiminin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen ülkenin OHAL ile yönetilmesini eleştirerek bunun rejim değişiklği olduğunu savundu. 

‘DARBENİN ÜZERİNDEN 5 YIL GEÇTİ, OHAL REJİMİNDE YAŞIYORUZ’ 

Anka‘nın haberine göre, CHP’li İbrahim Kaboğlu, “Bu, bir hukuk rejimi değişikliğidir. Olağan hukuk düzeninde mi olağanüstü hukuk düzeninde mi yönetileceğiz” dedi. HDP’li Garo Paylan, “Darbenin üzerinden beş yıl geçti farkında mısınız? OHAL rejiminde yaşıyoruz” dedi. İYİ Partili Durmuş Yılmaz, “2023’te seçime gireceğiz. OHAL ile mi gireceğiz” diye sordu.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler için söz alan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, OHAL tedbirlerinin bazılarının uygulama süresinin uzatılmasını içeren üç maddeyi, Anayasa’ya uygunluk çerçevesinde eleştirdi.

Kaboğlu, şöyle konuştu:

‘ÖRTÜLÜ OHAL’İN ÜÇ YIL DAHA UZATILMASI ÖNERİLİYOR’ 

“OHAL’in üç yıl uzatılmasından nasıl bir sonuç alındı da uzatılmaya çalışılıyor? Gerekçelerde de göremedim. Bu bir hukuk rejimi değişikliğidir. Olağan hukuk düzeninde mi olağanüstü hukuk düzeninde mi yönetileceğiz? 27. dönemin ilk yasası, Adalet Komisyonu’nda görüşüldü, yasa yoluyla OHAL dönemine geçildi, OHAL 18 Temmuz’da sona eriyordu, yasa ile OHAL’e geçildi. Yasa yoluyla Anayasa dışı, örtülü OHAL’in üç yıl daha uzatılması önerilmektedir

‘OHAL, ANAYASADA DÜZENLENMİŞTİR’ 

Ortak ifade ise ‘terörle mücadelenin etkin şekilde sürdürülmesi.’ Böyle bir gerekçe, hamaset siyasetinin önüne geçemiyor. OHAL, Anayasa’da düzenlenmiştir. Bu madde yürürlüğe girdiği zaman Avrupa Konseyi’ne bildirimde bulunma zorunluluğu vardır. Örtülü yasa yoluyla OHAL’i sürdürme biçiminde ortaya çıkacak olan kısıtlamalar için Avrupa Konseyi’ne bildirimde bulunulmamıştır.”