Toplumsal Haber Merkezi

CHP Parti Meclisi üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında İstanbul Beyoğlu ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettikten hemen sonra yaptırdığı ünlü Camialtı ve Taşkızak tersanelerini de içine alan rant projesiyle ilgili konuştu. Kamuoyunda Haliç Port olarak bilinen; 2013 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 3396 sayılı kanun kapsamında “İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi” adı altında 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile “Haliç Altın Boynuz Marina Gayrimenkul İnşaat Ticaret Anonim Şirketi” ne verilen arazi ile ilgili çarpıcı bilgilendirmeler yapan Zeybek, Haliç Port’u ihalesiz alan Fettah Tamince'nin kim olduğunu da bir kez daha hatırlattı.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten hemen sonra kurulan bu tersanelerin sadece İstanbul'da değil dünyada yaşayan en eski sanayi yapıları olarak tescillendiğini ifade eden Zeybek, bu yapıların içerisinde 17 sanayi yapısı, 2 yer üstü kalıntısı, 3 sivil mimarlık örneği, 7 anıt eser olduğunu söyledi. 1 Kasım 2018 tarihinde; bu tarih ve kültür kokan alanın turizm ve ticaret alanı olarak belirlendiğini belirten Zeybek, "Bu planla birlikte Beyoğlu ilçemizde geniş bir kesimde yaşayan insanlarımızın ve dolayısıyla da kentin denizle ilişki kurması engellenmiştir" dedi.

'BU DOKUYU KORUMAK ZORUNDAYIZ'
Bir kentin en önemli özelliklerinden birisinin kent kültürü ile kent belleğinin ayakta durması ve kuşaktan kuşağı aktarılması olduğunu dile getiren Zeybek, "İstanbul'un kültürü ile birlikte dokusunu da korumak zorundayız" diye konuştu.

Geçmişten bugüne İstanbul'un bütünlüğünün bir parçası olan Camialtı ve Taşkızak tersanelerini gelecek kuşaklara aktarmak, buraları kentte yaşayan insanların kullanımına açmak ve kentin hafızası haline dönüştürmek gerektiğini söyleyen Zeybek, bu bölgeyle ilgili “burada ilginç bir nokta var” diyerek Cumhurbaşkanı tarafından kendisine Katarlı ortak verilen ve HaliçPort’u ihalesiz alan Fettah Tamince'nin kim ollduğunu hatırlattı.

FETTAH TAMİNCE KİMDİR?
Fettah Tamince’nin AKP ile zenginleşmiş, yurtiçi ve yurtdışı sermaye ilişkileri karanlık olan, 17-25 Aralık olaylarının hemen ardından Zaman gazetesinin yüzde 10’unu satın almış, 2014 yılında Bank Asya üzerinden para alışverişleri bulunan bir şahıs olduğunu belirten Zeybek, Tamince’nin son dönemde de Katar ile kurduğu derin ekonomik ilişkiler sebebiyle AKP ve iktidarın göz bebeği haline geldiğini söyledi.

'SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİZ'
“O nedenle bu meselenin hem ihale boyutunu, hem Katar sermayesi ile Fettah Tamince ilişkisini, hem de İstanbul kentinin en önemli kültürel miraslarından olan Camialtı ve Taşkızak tersaneleri ile ilgili süreci sonuna kadar takip edeceğiz” diyen Zeybek, “İstanbul kentine karşı, İstanbul kentinin yaratılmış kültürüne karşı, İstanbul kentinin uygarlığına karşı planlanan bu talan planının sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.

CHP PM Üyesi, İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek sözlerini şöyle tamamladı:

Göreceğiz; Fatih Sultan Mehmet’in mirası bu eşsiz yapılar AKP eliyle rant uğruna yok edilmeye çalışılacak mı? Her fırsatta “Yerli ve Milli” olduğunu söyleyen iktidar mensupları ecdadımızdan bugünlere kadar ayakta kalmayı başarmış bu tarihi mirası rant uğruna talan edecek mi?