Toplumsal Haber Merkezi

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu üyesi Kamil Dede, bugün yaptığı bir basın açıklamasıyla partisinden istifa etti.

1978’den beri Doğu Perinçek’in kurduğu çeşitli partilerde yönetici görevlerde bulunan Kamil Dede, Perinçek’in o dönemdeki adı Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) olan partisine o dönemde Necmi Demir ve İlkay Demir’le birlikte üç yöneticisinden biri olduğu Halkın Yolu hareketini feshederek 1978’de üye olmuştu. 40 yıldan fazla bir süredir de Perinçek’in başını çektiği ve Aydınlık olarak adlandırılan hareketin kurduğu parti ve basın yayın organlarında yönetici görevleri üstlenmişti.

PERİNÇEK: BEN HER ZAMAN TEK BAŞIMAYDIM
Kamil Dede, istifa sürecine nasıl geldiğini anlattığı basın açıklamasında Vatan Partisi’nin 27 Ekim 2018’de yapılan genişletilmiş Merkez Karar Kurulu ve İl Başkanları toplantısında Mehmet Bedri Gültekin’in partinin genel saymanlığından istifasıyla ilgili olarak Mehmet Bedri Gültekin “ahlaksız ve yalancıdır” diyerek bir karalama süreci başlattığını söyledi.

Dede, bu olaydan 10 gün sonra Perinçek’le görüştüğünü, partinin Bedri Gültekin konusunda kendisi gibi düşünmediğini, bunun sonuçlarının ağır olacağını söylediğinde Perinçek’in “Ben her zaman tek başımaydım, hizbe karşı mücadelede de tek başımayım” dediğini öne sürdü.

‘İKTİDARIN ÖNÜNDEKİ ENGEL BENSEM İSTİFA EDİYORUM’
Bardağı taşıran son noktanın Doğu Perinçek’in bir televizyon programında Mehmet Bedri Gültekin ve partiden istifa eden 108 kişi için “Bunlar Amerikan gemisinde, CIA ve Biden’ın yanındalar” demesi olduğunu söyleyen Dede, yıllarca partisinin iktidarı için mücadele ettiğini söyledi. “Eğer parti iktidar olacak ve önünde ben engelsem, sizin atmanıza gerek yok, ben istifa ediyorum.” diyerek partisinden istifa etti.

NE OLMUŞTU?
Doğu Perinçek’in kurduğu partilerde Genel Başkan Yardımcılığı ve Vekilliği gibi görevler üstlenen Mehmet Bedri Gültekin, partinin AKP’yle “Aynı gemideyiz” stratejisine karşı çıktığı gerekçesiyle kesin ihraç talebiyle partisinin Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. MDK’da ihraç kararı çıkmayınca Doğu Perinçek; bu kararı tanımayarak ve Kurul üyelerini partiden atmakla tehdit ederek üyelere, Gültekin dosyasını tekrar görüşmeleri talimatı vermişti. Bedri Gültekin, “Bu komediye bir son vermek gerekiyor” diyerek 21 Ocak tarihinde partiden istifa etmişti. Ertesi gün, 108 kişi daha “Bir devrimcinin bu partide işi olamaz” diyerek Bedri Gültekin’in ardından partiden istifa etmişlerdi.

Dede’nin bugün açıkladığı istifası, kamuoyunca istifaların daha devam edeceği izlenimi uyandırdı.