Toplumsal Haber Merkezi

AKP, yıllardır tartışılan hayvan hakları yasası için bir adım attı ama bu tasarı birçok tartışmayı da yanında getirdi. Örneğin tasarıda yer alan ve cezanın iki yılın altında olması durumunda ertelenebilmesi kararına yoğun tepkiler geliyor. Hayvan hakları savunucuları böylesi bir düzeltmeyi kabul etmediklerini ilan ettiler.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 2014 yılında hazırlanan hayvan hakları kanunu ile ilgili düzenlemede sona gelindiğine dair açıklamalarda bulundu. Zengin, söz konusu düzenlemenin tamamlanma aşamasına gelindiğini ve yaklaşık iki hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulacağını söyledi. 2014 yılında hazırlanan kanun teklifine atıfta bulunan Zengin "Hayvanı sahiplendiğinizde artık ona ömür boyunca bakmayı taahhüt etmiş olacaksınız. Her bir hayvanın çipi olacak. Hayvanlar artık sokaklara terk edildiğinde idari para cezası olacak. Heves adına bir hayvan alıp daha sonra sağa sola atabileceğiniz; eşya, mal gibi telakki edilemeyecek" ifadelerini kullandı.

'BU DÜZENLEMEYİ KABUL ETMİYORUZ'
Zengin, hayvanlara karşı yapılan işkence ve öldürme gibi durumlarda hapis cezası getirileceğini vurguladı ve ''Canlıyı canice öldürmesine 6 aydan 4 yıla kadar, eziyet etmesi halinde ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyoruz. Ve 2 yılın üstünde bir ceza verilmesi durumunda da ertelenmesi söz konu olmayacak" dedi. Özellikle de düzenlemedeki bu maddeye tepkiler yoğunlaşıyor.

Hayvan hakları aktivisti ve yazar Zülal Kalkandelen ise düzenlemeyi kabul etmediklerini, hayvana yönelik şiddet ve katliamlara ertelemesiz hapis cezası istediklerini vurguladı. Kalkandelen, "Ceza 2 yılın altında olursa ertelenebilir hükmünü koyarsanız bu cezasızlık yolunu açar. 17 yıldır yasa düzeltilsin diye mücadele ediyoruz. Kabul etmeyiz bunu'' dedi.

EVLERE MÜDAHALE EDİLECEK
Evde beslenen hayvanlara bir kısıtlama getirileceğini duyuran Zengin "Bir apartman dairesinde evinde 60 kediye bakan var. Bir apartmanda 60 kediye, 25 köpeğe bakan var. Buna bir sınırlandırma bir düzenleme getirilmesi lazım; başka insanların da yaşam kalitesini düşünmek lazım. İlgili bakanlıklara yetki verilecek. Bir evin içerisinde maksimum 3 köpek bulundurulacak. Bu yetki Tarım Bakanlığına verilecek" ifadelerini kullandı. Oysa Türkiye'de barınakların yeterli kapasitesi yok ve birçok sokak hayvanının tedavi ve bakımı, hayvan hakları savunucuları tarafından evlerde yapılıyor. Bu düzenleme, hayvan hakları savunucularının evlerine dönük bir müdahaleyi de beraberinde getirme tehlikesi taşıyor.