Toplumsal Haber Merkezi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ile ilgili "vatandaşlık" konusu üzerinden yöneltilen iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. 

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Sözcü gazetesinde "Son iki ayda kaç kişi vatandaş oldu?" başlığıyla yayımlanan köşe yazısında, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerle ilişkilendirilerek "vatandaşlık" konusu üzerinden Başkanlığı hedef alan iddialar ortaya atıldığı belirtildi.

İddiaların gerçek dışı olduğu öne sürülen açıklamada, Başkanlığın 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde sadece yabancılara ilişkin iş ve işlemleri yürüttüğü ve köşe yazısında iddia edildiği gibi idare tarafından Türk vatandaşlığı verilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı vurgulandı.

Seçmen listesinin askıya çıktığı süreçte Göç İdaresi Başkanlığı ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) arasındaki trafiğin yoğunlaştığı yönündeki iddianın da gerçeklik taşımadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Anayasaya göre, sadece Türk vatandaşlarının oy kullanma hakkına sahip olduğu açıktır. Bununla birlikte, YSK ile başkanlığımız arasında ortak iş ve işlem olmadığı gibi herhangi bir resmi yazışma da bulunmamaktadır. Açıklamadan da anlaşılacağı üzere, eksik ve yanlış bilgilerle kaleme alındığı görülen bahsi konu köşe yazısındaki idaremizle ilgili mesnetsiz iddiaların hiçbir satırı gerçeği yansıtmamaktadır. Başkanlığımızı hedef alan bu tür yalan haberlerin ve açıklamaların son bulmayacağını biliyoruz. Kamuoyunun resmi beyanlara dayanmayan ve tamamen algı oluşturmaya yönelik bu tür iddia ve iddia sahiplerine itibar etmemesi büyük önem arz etmektedir.

Göç İdaresi'nin yalanladığı yazısında Sözcü yazarı Deniz Zeyrek şunları kaydetmişti:

Ankara Göç İdaresi binası yolumun üstünde ve her gün önünden geçiyorum. İnanın, adeta Birleşmiş Milletler kampüsü gibi. Her milletten insan, ellerinde pembe dosyalarla sıra bekliyorlar. İki gün önce yine gazeteye doğru yürürken bir avukat yanıma geldi. Göçmenlerin vatandaşlık başvurularını takip ediyormuş. Dedi ki “Deniz Bey sizinle önemli bir bilgi paylaşmak istiyorum.” “Buyurun” dedim. “YSK'da seçmen listelerinin askıya çıkmasıyla kesinleşmesi arasında vatandaşlık başvuruları çok hızlı sonuçlanmaya başlandı. Aylarca beklediğimiz onaylar bir gün içinde peş peşe çıkmaya başladı. Bazı müvekkiller, vatandaşlık işlemlerini bir an önce bitirip YSK'ya seçmen kaydı yaptırmak için acele ediyorlardı. Göç İdaresi ile YSK arasındaki trafik acayip yoğunlaştı.” “Onaylarının artmasıyla YSK'daki seçmen listeleri arasındaki bağ konusunda emin misiniz?” diye sordum. “Evet eminim. Seçmen kayıtları kesinleştiği günden itibaren onaylar kesildi. Yine eski düzene geçildi.”

Zeyrek, “Bu iddialar doğruysa, iktidar koltuğu kaybetmemek için sadece HÜDA PAR'a değil göçmenlerin oyuna da dört elle sarılmış” değerlendirmesinde bulunarak, “Göç İdaresi ve Yüksek Seçim Kurulu son bir ayda vatandaşlık alıp seçmen yapılanların sayısını açıklamalı. Onlar açıklamazsa muhalefet partileri o rakamları YSK'dan temin edip yayınlamalı” diye yazdı.