Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Mart 2025’e ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre Türkiye, yüzde 38,1’lik yıllık enflasyon oranıyla OECD ülkeleri arasında açık ara ilk sıraya yerleşti. Şubat ayında yüzde 39,1 olan oran, Mart’ta 1 puanlık düşüş kaydetse de fiyatlar hâlâ rekor seviyelerde seyrediyor. Türkiye'deki fiyatlar, Aralık 2019’dan bu yana toplamda yüzde 570,8 arttı. Bu artış, OECD ortalaması olan yüzde 32,7’nin yaklaşık 17 katı. Aynı dönemde genel OECD enflasyonu yıllık bazda yüzde 4,2’ye gerileyerek Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi.
Enflasyon, 38 OECD ülkesinden 18’inde gerilerken; Estonya, Macaristan, Norveç ve Türkiye’de yaklaşık 1 puanlık düşüşle en belirgin azalışlar görüldü.
Türkiye'nin dikkat çektiği bir diğer alan ise gıda fiyatları oldu. OECD verilerine göre Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu yalnızca bir ayda 2 puan ve üzeri artış gösterdi. Benzer artışlar Şili, Yunanistan ve Hollanda gibi ülkelerde de kaydedildi. Mart 2025 itibarıyla OECD genelinde gıda enflasyonu yüzde 4,8’e yükselirken, enerji enflasyonu düşüş trendini sürdürerek yüzde 3,8’den yüzde 3,0’a geriledi.
YÜZDE 2,4'E GERİLDİ
G7 ülkelerinde manşet enflasyon Mart 2025'te yüzde 2,4'e geriledi. Japonya hariç tüm G7 ülkelerinde enflasyonun ana kaynağı temel mal ve hizmet fiyatları olurken, Japonya’da enflasyonun büyük kısmı gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Kanada, Almanya, Fransa ve ABD’de gıda fiyatları yeniden yükselişe geçti. Euro Bölgesi’nde ise enflasyon yüzde 2,2 ile sabit kaldı. Enerji fiyatları düşse de gıda fiyatlarındaki artış, enflasyon görünümünde yukarı yönlü baskı yarattı.