AGİ Nasıl Hesaplanır, Asgari Ücret Neye Göre Zamlanır?

AGİ, asgari geçim indirimi anlamına gelir. Kişinin evli olup olmamasına ve çocuğu olup olmamasına göre hesaplanan AGİ, çocuk sayısına göre de farklı şekilde hesaplanmaktadır. AGi, 16 yaşından büyük olan sigortalı çalışanlara uygulanır. Asgari geçim miktarı hesaplanarak vergiden düşürülür ve düşürülen bu vergi çalışanın maaşına aktarılır. Bu duruma AGi ödemesi denir. Peki bu durumda AGİ nasıl hesaplanır, asgari ücret neye göre zamlanır, tüm bilgileri bir araya topladık.

AGİ Nedir ?

AGİ çalışanın sigorta ödemesinde hesaplanan en alt düzey geçim için gerekli olan miktarın işçiye ödenmesi demektir. Asgari ücretle çalışanlara ödenen bu ödeme çalışanın bakması gereken kişilerin çokluğuna göre yapılan bir ödemedir. Aslında AGİ, devlet tarafından çalışanlara ödenir. İşverenin gelir vergisinden düşürülür ve işçinin maaşına eklenir.

AGİ ödemesi zorunludur ve işçinin yasal hakkıdır. AGİ başvurusu yapabilmek için işçinin Aile Durum Bildirimi formunu doldurmalıdır. Bu sebeple bilgiler işçi tarafından doğru bir şekilde doldurulmadığı zaman sorumluluk işçiye ait olacaktır. İşçinin hayatında olan değişiklikleri kendisinin belirtmesi gereklidir. Evlenmesi, boşanması, çocuk sahibi olması gibi durumları işçi bildirmelidir.

AGİ’den Kimler Yararlanamaz ?

Basit usulde hesaplanan kazançları olan esnafların yanında çalışan kişiler AGİ ödemesinden yararlanamaz. Özel hizmetlerde çalışan şoförler, özel inşaatlarda günlük yevmiye ile çalışan işçiler, Türkiye’de ikametgahı bulunmayanlar ve 6 aydan daha az Türkiye’de bulunan kişiler ve ücretinden gelir vergisi hesaplanamayan kişiler AGİ ödemesi alamazlar.

AGİ Nasıl Hesaplanır ?

AGİ nasıl hesaplanır, asgari ücret neye göre belirlenir, AGİ asgari ücrete göre belirlenir. Önce asgari ücretin ne kadar olacağı belirlenir. Yıllık toplama göre belirlenir ve AGİ indirim oranı ile çarpılmasıyla bulunur. Ortaya çıkan tutar da en düşük gelir vergisi olarak %15 ile çarpılarak 12 aya bölünür. Bu şekilde AGİ hesaplanmış olur.

2020 yılında bekâr ve çocuksuz bir çalışanın aldığı aylık AGİ miktarı 220.68 TL iken evli ve eşi çalışmayan birisi için 264.82 TL olarak belirlenmiştir. Evli, eşi çalışan çocuksuz biri için 220.68 TL, evli, eşi çalışmayan 1 çocuklu birisi 297.92 TL, evli, eşi çalışmayan 3 çocuklu birisi de 375.17 TL AGİ ödemesi almıştır.

Asgari Ücret Neye Göre Zamlanır?

Ülkemizde birçok çalışan maaşını asgari ücret olarak alır. Bu sebeple AGİ nasıl hesaplanır, asgari ücret neye göre zamlanır gibi konular milyonlarca çalışanı ilgilendiren konulardır.

Bir devletin vatandaşının barınmadan yemeğe, sağlık, giyim, ulaşım, ısınma gibi masraflarını karşılayabilmesi adına işveren tarafından maaş olarak ödenmesi gereken en alt sınırdır. Devlet tarafından her yıl kurulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından konu değerlendirilerek hesaplamalar yapılır. Buna göre işçilere aylık olarak ihtiyaçları karşılamaya yetecek miktarda ödeme yapılmasına karar verilir. Hiçbir işçiye bu belirlenen asgari ücretin altında bir miktarda ödeme yapılamaz.

Asgari Ücret neye Göre Belirlenir ?

AGİ nasıl hesaplanır, asgari ücret neye göre zamlanır sorusunun cevabı olarak asgari ücret şu şekilde belirlenmektedir. Asgari ücret ile ilgili alınacak kararlarda Resmi Gazetede yayınlanmış olan kurallar uygulanır. Buna göre asgari ücretin belirlenmesinde din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gibi durumlar gözetilmeksizin herkes için yapılır.

Asgari ücret miktarı 4857 iş sözleşmesi ile çalışan ya da bu kapsamda çalışmayan  tüm işçileri ve iş kollarını kapsar. Komisyon tarafından asgari ücret belirlenirken bir günlük çalışma üzerinden ücretlendirme hesaplanır. Parça başına çalışanlar için de hesaplama buna göre ayarlanır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve enflasyon rakamları göz önünde bulundurularak hesaplamalar yapılır.