Toplumsal Haber Merkezi

OHAL KHK’ları ile ihraç edilen ve 4 yılı aşkın süredir Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde ‘işimizi istiyoruz’ diyerek eylem gerçekleştiren Yüksel Direnişçileri 2’nci kez hakim karşısına çıktı.

Yüksel Direnişçilerinden öğretmen öğretmen Acun Karadağ, Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu ve Düzce Direnişçisi mimar Alev Şahin ‘yoğun eylem yapmak’ gerekçesiyle 143 gündür cezaevinde.

9 Aralık’ta görülen ilk duruşmaya çeşitli cezaevlerine gönderilmiş olan direnişçiler pandemi gerekçe gösterilerek getirilmemiş ve SEGBİS’le ifade vermeleri istenmişti. SEGBİS’i kabul etmeyen direnişçiler istemeyen direnişçiler savunma yapmamış, yapmak isteyenler ise bağlantı sorunları ile karşılaşmıştı. İlk duruşma sonrasında Mahmut Konuk ve ihraç kamu emekçisi Armağan Özbaş tahliye edilmişti.

Yüksel Direnişçilerinin bugün görülecek olan ikinci duruşmasına ailelerinin yanı sıra demokratik kitle örgütleri temsilcileri, yüksel direnişi dostları ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı.

'İŞİM İÇİN DİRENİYORUM'
Halkın Hukuk Bürosu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda duruşmaya ilişkin “KHK ile hukuksuzca ihraç edilen ve bu hukuksuzluğa karşı çıkmaları nedeniyle tutuklanan Acun KARADAĞ, Alev ŞAHİN, Mehmet DERSULU ve Nazan BOZKURT'un 2. duruşmaları Ankara 28. ACM'de başladı. Tutuklu müvekkillerimiz duruşma salonuna getirildiler. “ ifadelerine yer verdi.

HHB, KHK ile ihraç edilen Düzce Direnişçisi mimar Alev Şahin’in dosyaya ilişkin beyanda bulunduğu belirtti. Şahin yaptığı savunmada Düzce depremini hatırlatarak “1999 yılında ben lise son sınıfta iken büyük deprem gerçekleşti. Çürük yapılardan kaynaklı binlerce insanımız betonlar altında kaldı. Daha o zaman mimar olmaya karar verdim. Hayatımda aldığım ilk ve tek talimat göçük altında sesimi duyan var mı diyen insanlarımızdan gelmişti. Deprem ili Düzce'de çalışmaya başlamam verdiğim sözü yerine getirmek içindir. Ben bir gece yarısı KHK ile ihraç edildiğimi öğrendim ve sabahına işim için direniş yapmaya başlayacağımı duyurdum. Geceden sabaha kimden talimat alabilirim? " ifadelerini kullandı.

ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ BIRAKILDIK
Direnişçi Alev Şahin ifadelerine şu şekilde devam etti:

Kendi işim için direnirken işi ve ekmeği için direnen başka pek çok emekçi ile dayanışma gösterdim. Ve onlar da benim direnişimi ziyaret ettiler.. Direnişimizin sesini duyurmak için kullandığımız araçlar suç unsuru gibi gösteriliyor. Dosyaya suç delili gibi sunulan tapeler, evimden alınan eşyalar aslında benim hayatımda işim için direnmekten ve işi için direnenlerle gösterdiğim dayanışmadan başka bir şey olmadığını ortaya koymaktadır. Gözaltına alındığımda "Abla" lakaplı bir kadın polisin cinsel saldırı boyutuna varan işkencesine maruz kaldım ve bunun için "İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek!" sloganı attım, savcı işkenceye uğramamı sorgulayacağına bunu suç unsuru gibi dosyamıza koydu. Dün de bu duruşma için Kayseri'den Sincan 3 Nolu L Tipi Hapishanesi'ne getirildiğimizde çıplak aramaya maruz bırakıldık.

HHB tarafından paylaşılan bilgiye göre; Alev Şahin'in ardından bir diğer tutuklu öğretmen Acun Karadağ, iddianame ve dosyaya ilişkin beyanlarda bulunuyor. Karadağ da çıplak arama işkencesine maruz kaldıklarını belirterek "Tekli ringle gelmek istemiyorum' şeklinde dilekçe vermeme rağmen tekli ringle getirildim. Dün Sincan 3 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde çıplak arama işkencesine tabi tutulduk." ifadelerine yer verdi.

Acun Karadağ konuşmasına şu şekilde devam etti:

Direnişimizin masum hak arama eylemi olmaktan çıktığını söylüyor iddianame. Hak arama eylemi özü itibariyle masumdur. Ne zaman masum olmaktan çıkmış olabilir bir hak arama eylemi? İktidar meşruluğunu yitirip de bu eylemlerle baş edemediği zaman...Defalarca gözaltına alındık, işkence gördük.. Kesilen para cezaları iptal edildi, açılan davalardan beraat ettik.. Ee ne olacak gördüğümüz işkencelere ilişkin davalar açılacak mı polislere? İçişleri Bakanı bu dosyayla işte bu suçlarını bastırıyor.

Duruşmaya verilen 1 saat aranın ardından Acun Karadağ, savunmasına devam etti. Karadağ'ın ardından duruşma Nazan Bozkurt'un savunması ile devam etti.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, Mehmet Dersulu'nun savunması ile devam ediyor. Halkın Hukuk Bürosu tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada direnişçilerin savunmalarının ardından avukatların beyanlarına geçildiği belirtildi.

ACUN KARADAĞ TAHLİYE EDİLDİ
Acun Karadağ tahliye edildi. Diğer yüksel direnişçileri hakkında ise tutukluluğun devamına karar verildi.

Ayrıntılar geliyor...