Pandemi döneminde yürürlükte olan işten çıkarma yasağının 1 Temmuz’da son bulmasının ardından Pegasus’ta çalışan 40’a yakın işçinin işine son verildi. İşten çıkarılan çalışanlara noter aracılığıyla gönderilen yazılarda, gerekçe olarak “performans düşüklüğü” gösterildi.

İşten çıkarılanların büyük çoğunluğunun pandemi döneminde çalışanların sorunlarının arttığını belirterek Pegasus’ta çoğunluğu elde etmek için çalışmalarına hız veren DİSK’e bağlı Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) üyesi olması ise dikkat çekti.

İşçiler Pegasus Genel Müdürlüğü önünde direnişe geçtiler.

Halkweb'den HÜREYRA OFLAZ direnişe geçen Pegasus işçileriyle konuştu.

Oflaz'ın haberine göre; Nakliyat İş Sendikası üyesi Çağrı Kürü, "6 Temmuz’da işten çıkartıldım. Uzun süredir haklarımızı alamadığımız için yasaları okudum, sonrasında DİSK Nakliyat-İş Sendikası’nın mücadeleci olduğunu, işçilerin yanında olduğunu keşfettim ve irtibata geçtim. Bireysel görüşme talebime cevap veren Başkanımız Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun da verdiği güvenle sendikal faaliyetlere başladım. Sendikal çağrı videosu çektim, insanların korkusunu yenmeye çalıştım ve büyük bir kitleyi bir araya getirdim. Katılanlarla birlikte faaliyetlerimiz devam ediyor. İşsiz kalsak bile maddi manevi Nakliyat-İş Sendikası desteği ile hedefimize yürüyoruz. Dava sürecimiz başladı, şu anda 9 tane avukatım var. Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğlu’na tekrar teşekkür ederim. Süreç zorlu başladı, hukuk dışı çok fazla uygulama yapıldı. Kovid sonrası aşı uygulamaları, düşük maaşlar, hasta olmayın baskısı, sağlık raporu almayın baskısı, kilo almayın baskısı, kilo alırsanız ücretsiz izin veririz baskısı, durmadan devam etti. Zaten uzun yıllardır Mikro Management denen bir yönetim biçimiyle yönetiliyoruz. Yöneticiler iyi bilirler. Artık dayanamadık ve süreci başlattık." dedi.

Nakliyat-İş Sendikası üyesi Taner Kahraman ise "son yapılan zammın 2 TL" olduğunu belirtti.

‘SON YAPILAN ZAM 2 TL’

Kahraman, "Pegasus Hava Yollarında 4,5 yıl yer hizmetlerinde, 1,5 yıl kabin hizmetlerinde toplam 6 yıl çalışmaktaydım. Maaş düşüklüğünden dolayı kabin hizmetlerine geçmek istedim ama durum orada da aynıydı. Son yapılan sektör (uçuş tazminatı) zammı 2 TL gibi komik rakamdı. Pandemiden kaynaklı enflasyon zammı hiçbir şekilde yapılmamıştır. Bu durumlardan kaynaklı Nakliyat-İş Sendikası’na üye oldum ve bir telefon ile işten çıkartıldım. Bazı uçuşlarımızda uçak içerinde yaklaşık 5 saat veya daha fazla beklediğimiz oluyordu, sırf yakıt tasarrufu adı altıda uçaktaki tüm klimaları kapatıp kışın buz gibi uçakta, yazın aşırı sıcakta bekletiliyorduk. Ayrıca şirketin tasarruf  baskısı sürekli üzerimizdeydi. Aşırı  sıcak ve soğuktan kaynaklı hastalandığımızda neden rapor aldın baskısına maruz bırakılıyorduk." dedi.

Kahraman ayrıca yüzlerine dahi bakılmadan polis zoruyla çıkarıldıklarını belirterek "Ayrıca çıkartılma sürecinde hiçbir şekilde ne yıllık izin ücretlerimiz ne de ihbar ücretlerimiz hakkında en ufak bilgi dahi vermediler. Yetmezmiş gibi sadece hak edişlerimizi almak için Sendika Başkanımız ile Genel Müdürlüğe gittiğimizde yüzümüze dahi bakmadan polis zoruyla Genel Müdürlükten zorla çıkartıldık." dedi.