Öz İplik-İş Sendikasının örgütlenme çalışmaları sürdürdüğü Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Atlas Denim’de sendikalaşma çalışmaları patronun engeli nedeniyle ‘vinç üzerinden’ devam etti.

Evrensel'den Volkan Pekal'ın haberine göre, Atlas Denim yönetimi sendikacıların işçilere ulaşmasına engel olmak için sendikacıların önüne binbir engel çıkardı. Fabrika yönetiminin son ‘icraatı’ işçilerin vardiya değişiminde toplandığı alanın önündeki duvarın üzerinde yer alan telleri sac ile kapatmak oldu. İşçilere seslenmek için fabrika önüne gelen sendikacılar işçileri görebildikleri tek alanın sac ile kapatıldığını görünce bu kez vinç ile gelerek vincin üzerinden işçilere seslendi. Vincin üzerine çıkan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Birdoğan, işçileri sendikada örgütlenmeye çağırdı.

'YOĞUM BİR BASKI VAR'
Öz İplik-İş Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Birdoğan, fabrikada çalışma koşullarından, yemeğine kadar birçok sorun yaşandığı için işçilerin sendikalarında örgütlenmeye başladığını belirterek, “3 aydır bir altyapı çalışması yapıyorduk. Patron işçileri sendikadan istifa etmeye zorluyor. Bizi engellemeye çalışıyorlar. Servisleri içeri alıp içeriyi gördüğümüz yeri kapatarak işçilere seslenmemizi engellemeye çalışıyorlar. Sendikadan istifa ettirmek için işçilerin e-devlet şifrelerini topluyorlar. Yoğun bir baskı var. Bu konuda daha önce dava açmıştık. Ekim ayındaki duruşmada karar verilmesini bekliyoruz” dedi. Patronun 5 işçiyi sendikalaşma çalışması yaptığı için işten attığını ifade eden Muzaffer Birdoğan, üyesi oldukları küresel sendika Industriall’un İnditex grubu ile yaptığı küresel çerçeve anlaşmasının etkisi ile 5 işçiyi işe geri aldırdıklarını ve sendikalaşma çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

ATLAS DENİM: İNSAN HAKLARINA, ÖRGÜTLENMEYE SAYGILIYIZ
Atlas Denim, internet sitesinde “Politikalarımız” başlığında ilkelerini sıralarken “İnsan Hakları Politikası” alt başlığında evrensel insan haklarına, çalışanların toplu sözleşme hakkı ve örgütlenme özgürlüğüne saygı göstermekten, iş ortamında kötü muamele, yıldırma ve taciz gibi olaylara müsamaha göstermemekten bahsediyor. Ancak işçiler sendikada örgütlenmek istediğinde sendikadan istifaya zorlamak için e-devlet şifrelerini toplamaktan, sendikanın işçilere seslenmesini engellemeye kadar birçok hak ihlaline imza atabiliyor. 2019 yılında zorla işçilerin e-devlet şifrelerinin toplandığı fabrika önünde sendikacılar saldırıya uğramış, darbedilmişti. O günden beri Atlas Denim patronunun sendikal örgütlenmeyi engelleme çabaları söz konusu.