Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş'e üye sağlık emekçileri, tam gün iş bırakarak bir kez daha iktidarı ve Sağlık Bakanlığı’nı uyardı.

TTB Merkez Konseyi'nin açıklamasında, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" adı altında sağlık sisteminin artık çökertilip devam ettirilemez bir hâl aldığına dikkat çekilerek “Koronavirüs salgını mevcut sağlık otoritesinin, toplum sağlığını korumak gibi bir derdi olmadığını bir kez daha göstermiştir. Sağlık sistemi, artık sağlık değil sağlıksızlık üretmektedir. Yaşanılan bu çöküşe tanıklık eden biz sağlık emekçileri artık nefes alamıyoruz! Bilimden, yaşamdan, emekten yana değil sermayeden yana olan sağlık politikalarına sabrımız tükendi” denildi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, Sadi Konuk Devlet Hastanesinde iş bırakan TTB üyesi hekimler adına yaptığı açıklamada,  eylemin bir uyarı eylemi olduğunu vurguladı. Küçükosmanoğlu, “Eğer hekimleri görmezden gelmeye devam ederseniz eylemlerimiz devam edecek” dedi.

TALEPLER
Küçükosmanoğlu sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

• İnsanca yaşayabileceğimiz, insanca geçinebileceğimiz, emekliliğe yansıyan temel ücret, 7.200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz!

• Performans sisteminin kaldırılmasını, döner sermaye uygulamasına son verilmesini, sabit maaşımızın bunlara muhtaç etmeyecek, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi istiyoruz!

• Mevcut 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza en az 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini istiyoruz!

DÖRT YANDA GREV
TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Twitter hesabı üzerinden "Grevdeyiz" notuyla eylemlerden görüntüler paylaştı.

İSTANBUL

İstanbul’da pek çok hastanede eylem yapıldı. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cemil Taşçıoğlu Hastanesi, Başakşehir Çam Sakura Hastanesi’nde yapılan eylemlerin ardından Fatih’te Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içinde bir araya geldi, yürüyüş düzenledi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası’nın da destek verdiği eyleme katılım oranın yüzde 70 civarında olduğu aktarıldı. Hastane içerisinde yürüyüş yapan sağlık emekçileri taleplerini anlattı.

Cerrahpaşa ve Samatya’daki eylem yürüyüşle birleşti. Sağlıkçılar 12.00’de İstanbul Tıp Fakültesi önünde açıklama yapacak.

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Twitter’dan “Grevdeyiz” notuyla eylemlerden görüntüler paylaştı.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi:

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi:

İZMİR
Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) grev kararı doğrultusunda İzmir'de görev yapan sağlık emekçileri iş bıraktı. Yeşilyurt Devlet Hastanesi, Ege ve Dokuz Eylül Üniversite Hastaneleri, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere bir çok hastanede bir araya gelen İzmir Sağlık Platformu üyesi sağlık emekçileri hastanelerde basın açıklaması yaparken, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde toplanan sağlık emekçileri, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yürüyüş düzenledi. "Oyalama değil hakkımızı istiyoruz, yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak temel ücret istiyoruz" yazılı pankart taşınan yürüyüşte sık sık “Sağlık ekip işidir", "Bakan Fahrettin ve bizi kahrettin" ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan İzmir Tabip Odası Yöneticisi Zeynep Altın, iktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık sisteminin toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini aldığını ve bu sistemin yürütülmesinin olanaksızlaştığını vurguladı.