Uluslararası haber ajansı Reuters, doların TL’nin “adil değeri”ni yansıtan seviyeyle ilgili tartışmaları ortaya çıkaran bir haber analiz yayınladı.

Haberde, Türk Lirası'nın, faiz oranlarının düşmesi, döviz rezervlerinin tükenmesi ve kolay kredi hareketliliğinin yıllar içinde ikinci bir kur krizinin önünü açabileceği endişeleri nedeniyle düşük seviyelerde rekor kırdığı ifade edildi.

Reuters, dolardaki yükselişi Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki erime, düşük faiz ve kredi patlamasına dayandırdığı haberde, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF), TL’nin “adil değeri”ne dair değerlendirmesini kısa süre önce revize ederek 6,30 TL’den 7,50’ye çektiğini anımsattı.

Uluslararası Finans Enstitüsü, revizyon gerekçesini, cari açıktaki artış, banka kredilerindeki hızlı büyüme ve turizm gelirlerindeki düşüşe dayandırdı.

Enstitü'nün Başekonomisti Robin Brooks, 2018’deki kur krizinden sonra Türkiye ekonomisinin durgunluğa girdiğini ve cari işlemler açığının hızla cari fazlaya döndüğünü hatırlatarak, bu sefer de aynı dinamiğin işlemisini beklediklerini belirtti.

Brooks, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Türk Lirası için gerçeğe uygun değerimiz 7,50 dolar. 2018 ve 2019'un tamamı için 5,50'de sabit tuttuktan sonra, 2020'de iki kez, nisanda 6,30'a ve haziranda 7,50'ye yükselttik. Nedeni, Türk Lirası için bir risk faktörü olan cari işlemler açığını genişleten kredi genişlemesidir" ifadelerine yer verdi.