DİSK-AR İŞKUR’un yayımladığı işssizlik verilerini yorumladı. Son 1 yılda 673 bin yeni kayıtlı işsizin ortaya çıktığını ifade eden DİSK-AR, İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 1 yılda yüzde 23 arttığını ifade etti. İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı ise Nisan 2022’de 3 milyon 583’e yükseldiğini söyledi.

TÜİK VERİLERİ SAĞLIKSIZ

İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısının TÜİK’in açıkladığı işsiz sayısına yaklaştığının altını çizen DİSK-AR, “İŞKUR ile TÜİK’in işsiz sayılarının örtüşmesi TÜİK’in işsiz sayının sağlıksızlığının bir işareti” diyerek şu yorumda bulundu:

TÜİK Şubat 2022 işsiz sayısını 3 milyon 579 olarak açıklamıştı.

İŞKUR kayıtlara dayalı işsiz sayısını açıklıyor. TÜİK ise ankete dayalı işsiz sayısı açıklıyor. Yöntemleri farklı. Ancak beklenir olan TÜİK’in ankete dayalı işsiz sayısının İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısından yüksek olmasıdır.

Bu izahı zor bir durumdur. Ya bütün işsizler İŞKUR’a kayıt yaptırmış durumda -ki bu mümkün değil- veya TÜİK işsizliği doğru ölçemiyor. İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayısının TÜİK’in ankete dayalı işsiz sayısına ulaşması TÜİK verilerinin sorgulanmasını gerektiriyor.