Toplumsal Emek

Konserve balık firması Dardanel'deki ürün paketleme görüntüleri günlerdir tartışılıyor. Kimi yurttaşlar, sağlıklarını tehdit eden bu görüntüleri paylaşarak eldivensiz ellerle dolum yapan işçilere ateş püskürüyor. Ancak bir nokta atlanıyor, o da işçileri köle olduğunu düşünen Dardanel yönetiminin işçileri köle sanması... Daha birkaç ay önce Covid-19 testi pozitif çıkan işçilerini fabrikaya kapatan, tesisi esir kampına çeviren Dardanel yönetiminden bahsediyoruz.

DİSK Gıda-İş de, Dardanel'deki ürün paketleme görüntülerine ilişkin bir açıklama yaptı ve olaya bir de işçilerin gözünden bakılmasını sağladı. "Halkın sağlığı, işçilerin sağlıklı çalışma koşullarında örgütlü çalışmasıyla mümkündür" diyen Gıda-İş, halkın sağlığının patronların insafına bırakılamayacağının vurgularken, "Eldiven demek patronlar için maliyet demek; Dardanel maliyeti düşürerek işçilerden kısarak malzeme kullanmayarak karına daha fazla kar katıyor. Ayrıca endüstri 4.0 tartışılırken halen eldiven takmadan maliyetten tasarruf etmek kapitalistlerin ortak anlayışıdır demek lazım" ifadelerini kullandı.

Açıklamada "Gıda ve Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı mevcut görüntüleri ihbar kabul ederek halkın sağlığını tehlikeye atan Dardanel hakkında gerekli soruşturmayı yapmalı ve cezai işlem uygulamalıdır. Aksi bir tutum halkın sağlığının patronların kârına peşkeş çekildiği anlamı taşır" denildi.