2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, “erken çocukluk eğitiminde beş yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması” ile “esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitim modellerinin oluşturulması” hedeflenmişti.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Genel Başkanı (Eğitim İş) Kadem Özbay, söz konusu hedefi ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi:

'EĞİTİMDE DE EN KRİTİK KARARLARI TEK KİŞİNİN BİLMESİ ÇOK ÜZÜCÜ'

Her şeyden önce ülkede her konuda olduğu gibi eğitimde de en kritik kararları tek bir kişinin bilmesi, Milli Eğitim Bakanı'nın bile Cumhurbaşkanlığı'nın açıkladığı resmi yol haritasından sonra ancak açıklama yapabiliyor olması çok üzücü. Eğitim bu zihniyetin elinde çırpınıyor.

'EĞİTİMİN PAYDAŞLARI OLARAK BİZLER DE BU İFADELERİ ANLAYAMIYORUZ'

Programda okul öncesinin 5 yaşındaki çocuklar için zorunlu olması gerektiği vurgusuna ‘esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitim modelleri oluşturulacak; bu amaçla ihtiyaç duyulan ilave derslikler yapılacak’ diye bir ifade çıkıyor. Ne demek bu? Yani eğitimin paydaşları olarak bizler bile öğrenemiyor, anlayamıyoruz ne demek olduğunu.”

'OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GERİCİ FAALİYETLERE TAMAMEN AÇIYOR OLABİLİRLER'
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yakın zamanda “okul öncesi çocuklarına da ulaşmalıyız” açıklamalarını anımsatan Özbay, “Yeni bir gerici paket olabileceğini düşündürüyor. Ne olduğu anlaşılamayan bu cümleyle, Diyanet'i ya da vakıf adı altında faaliyet gösteren tarikatları MEB'in alternatifi yapacaklarını söylüyor, okulöncesi eğitimi gerici faaliyetlere tamamen açıyor olabilirler” dedi.

Özbay, “İmam Hatip Ortaokulu'nda okuyan çocuklar nasıl hafızlık eğitimi aldığında zorunlu eğitime katılmış olarak kabul ediyorlarsa, bahsi geçen bu gerici okulöncesi alternatifine yollanan çocukları da zorunlu eğitime katılmış sayabilirler” diye konuştu. 

'OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN MESAİ KAVRAMI RAFA KALDIRILABİLİR'
Programda okul öncesi kurumlarına dair hedeflere ilişkin kullanılan "esnek" ifadesinin de “ürkütücü bulduğunu” belirten Kadem Özbay, “Esnekliğin nerede olacağı bile belirsiz. Okulöncesi öğretmenlerinin emeğinin mesai kavramı rafa kaldırılarak sömürüleceğini, işçi sınıfını daha rahat çalıştırmak için öğretmenleri onların çocuklarına bakıcı yapacaklarını düşündürüyor” dedi.