KP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta duyurduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında ilk 3 aylık vadeler bu hafta doluyor.

Söz konusu açıklamanın ardından ilk KKM hesapları 22 Aralık'ta açılmaya başlandı. Erdoğan'ın KKM açıklaması öncesi dolar 18 TL'nin üzerini görmüştü. Dolar 22 Aralık ise 12.05 liraya, 24 Aralık'ta ise 10.65 liraya kadar gerilemişti. Ardından kademeli olarak yükselerek 30 Aralık'ta yeniden 13 liranın üzerine tırmandı.

'FAİZLE BORÇLANARAK TOPLADIĞI PARALARLA ÖDÜYOR'
Güncel kur üzerinden 100 bin TL'nin Hazine'ye faiz yükünü hesaplayan ekonomist Mahfi Eğilmez, 'Kur korumalı mevduat hesabının üç aylık getirisinin yüzde 17'lik kısmını (4 bin 284 TL) mevduatın yatırıldığı banka ödüyor ve adı faiz oluyor. Üstünü (15 bin 716 TL) Hazine, vergi gelirleri ve faizle borçlanarak topladığı paralarla ödüyor ve adı faiz olmuyor' diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

KKM NEDİR?
KKM'de eğer kurdaki yükseliş faiz getirisinden yüksekse aradaki fark tasarruf sahibine ödeniyor. Bunun yanında KKM hesaplarından normal TL mevduatlarının aksine stopaj alınmıyor.Bugün yayımlanan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, dövizini kur korumalı mevduat hesabına koyarak dövizden TL'ye geçen vatandaş ve şirketler, vade bitiminde TL olarak alacakları paralarını dövize çevirmeyi tercih ederse binde iki oranındaki banka ve sigorta muamele vergisini ödemeyecek.

Böylece döviz birikimini kur korumalı mevduat sistemine dahil olarak TL'ye çevirenler, vade sonunda yeniden dövize dönme halinde vergi maliyetinden kurtulacak.