Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üretiminin düşmesi, ithal buğday fiyatlarının artması ve bu artışın un fiyatlarına da yansımasıyla ekmek zammının kapıda olduğunu, süreci iktidarın fırıncı esnafı girdileri için  destek vermesi ile aşılabileceğini söyledi.

Gürer, Niğde’de faaliyetlerini sürdüren fırıncı esnafını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Gürer’e, girdi maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlatan fırıncı esnafı, geçen yıl 110 liraya satın aldıkları 50 kilogramlık unun bugün 220 liraya çıktığını belirterek, “Geçen yıl 1,5 liraya sattığımız ekmeğe 10 ay içinde 25 kuruş zam yaparak 1 lira 75 kuruşa satmaya başladık. Ancak girdi maliyetine yüzde 100 oranında zam gelirken, ekmeğe 25 kuruş zam yapılması, maliyetleri karşılamadı. Biz kendi cebimizden veriyoruz. Kimse una 1 ay içinde 3-4 kez zam geldiğini konuşmuyor ama ekmeğe senede 25 kuruş zam yapıldığında sanki fırıncı esnafı ekmeğe sürekli zam yapıyormuş gibi algılanıyor oysa un fiyatı ikiye katladı. Girdilere sürekli zam geliyor. Unun sürekli fiyatı artıyor. Bu gidişle halimiz harap. Keşke un artmasa da daha ucuza ekmek satsak. Vatandaş bu ekmeğe muhtaç ve çok zor koşullarda yaşayanlar var. Ekmeğin fiyatının artmasını biz kazanalım diye istemiyoruz. Maliyet arttığı için bizimde durumumuzu görün diyoruz” dedi.

UN YÜZDE 100, EKMEK 25 KURUŞ ZAMLANDI
Geçen sene 110 lira iken şimdi 220 liraya çıkan un fiyatlarının yılbaşından sonra 250 lira olacağı yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden fırıncı esnafı Yasin Us, “65 kg buğdaydan 50 kg un çıkıyor. Maya, tuz, kira, işçilik, elektrik ve diğer girdi maliyetleri de sürekli arttı. Bugün 200 gramlık ekmeği 1 lira 75 kuruşa satıyoruz. Son olarak 10 ay önce 25 kuruşluk zam yapmıştık. 10 ay içinde 25 kuruş daha  artış yaptık. Ancak bu süre içinde sadece una yüzde 100 oranında zam geldi. Şu anda sattığımız fiyat, maliyeti karşılamıyor” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

EKMEK ZAMMI KAPIDA
Fırıncı esnafı Yasin Us, girdi maliyetlerindeki artışa karşın, 200 gramlık ekmeğin maliyeti dikkate alındığında  en az 2.5 lira olması gerektiğini de belirterek “Bizim derdimiz zam yapmak değil, maliyetler düşük olsa da biz de ucuza ekmek satsak. Vatandaşımızın durumunu görüp onlar içinde kaygılanıyoruz” ifadelerini kullandı.

KURAKLIK BUĞDAY ÜRETİMİNİ DÜŞÜRDÜ
Fırıncı esnafının sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kuraklık nedeniyle ülkemizde buğday üretiminde düşüş olduğunu belirtti. Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimi yapılan ülkemizde, üretimin kuraklık ve pandemi nedeniyle 16,5 ila 17 milyon tona gerilediğini anlatan CHP Milletvekili Gürer, “Buğday üretimi azaldığı için doğal olarak ithal buğdaya yönelindi.

TMO Mayıs ayında ekmeklik buğdayın taban fiyatını 2 bin 250 lira, makarnalık buğdayın taban fiyatını da ton başına 2 bin 450 lira açıkladı. Daha sonra buğdayın yeterli olmaması nedeniyle ithal buğdaya yöneldi. Buğdayı yurtdışından 11,5 proteinli olanını dahi tonu  2 bin 800 liradan almak zorunda kaldı. Makarnalık buğday fiyatının Kanada’da 700 dolar, Fransa’da ise 500 doların üzerinde olması nedeniyle makarnalık buğday  ithalatı dahi sorunlu hale geldi ” dedi.

EKMEĞE ULAŞMAKTA DAHİ SORUN YAŞANABİLİR
"Buğday ve un fiyatları ile diğer girdi maliyetlerindeki artışın ekmek fiyatlarında artışa neden olması halinde halk daha çok mağdur olacak" diyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Böyle giderse yurttaşlar ekmeğe dahi erişimde sıkıntı yaşayacaklar. Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına geldiklerini anlatıyorlar. Sürdürebilir bir çözüm iktidarın sorumluluğudur” şeklinde konuştu.

Un fiyatlarındaki artış konusunda yetkililerin acil tedbir alması gerektiğine değinen Gürer, “En azından fırıncıların uğradığı kayıplar telafi edilmeli. Onlara destek sağlanmalı. Ekmeğe fiyat ayarlaması yerine fırıncı girdilerini azaltacak uygulamalara gidilmelidir. Yoksa ekmek üretecek fırıncı da bulamayız” uyarısında bulundu.