CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında dün itibarıyla doğal gazdan elektrik üreten santrallere yapılan yüzde 15 oranındaki doğal gaz zammının vatandaşlara elektrik zammı olarak yansıyacağına işaret etti.

CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

İKTİDAR İTİRAF ETTİ

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun elektrik faturalarındaki vurguna dikkat çektiği sosyal medya paylaşımı üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, elektrik desteği alan hane sayısını açıklamak zorunda kaldı.

İktidar 2,1 milyon haneye yani yaklaşık 8,5 milyon vatandaşımıza elektrik tüketim desteği verildiğini itiraf etti. Bu, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik buhranı açık seçik ortaya koyan bir veridir!

Bu veriyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına tam 5 kez sordum. Cevaplamadılar, sakladılar. Çünkü milyonlarca insanımız elektrik faturasını ödeyemediği için saklamak zorunda kaldılar.

'HER 12 HANEDEN BİRİ MUHTAÇ DURUMDA'

Bize gelen bilgilere göre çok sayıda ihtiyaç sahibi vatandaşımız bu desteğe müracaat ettiği halde alamıyor.

İktidara 'Salgın sonrası elektrik tüketim desteğinden yararlanan var mı' diye sordum. Sus pus oldular!  Sayın Bakan Derya Yanık çıksın açıklasın! Bu ülkede kaç yoksul var? Kaç kişi evine ekmek götüremiyor? Kaç hane karanlıkta kaldı? Kaç aile evini ısıtamadı?

Bu iktidar döneminde vatandaşlarımız yoksullaştı ve ülkemizde her 12 haneden biri muhtaç duruma geldi.

'İKTİDAR MÜJDELERİN ARKASINA SAKLANIP ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPIYOR'

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’e de her ay düzenli olarak yılbaşından bu yana soruyorum. "Türkiye’de kaç mesken, kaç ticarethane, kaç sanayi, kaç tarımsal sulama elektrik abonesi faturasını ödeyememiştir?" Tek bir cevap yok! Aynı şekilde doğalgazı kesilen vatandaşlarımızı soruyorum, Bakan sus pus! İktidar müjdelerin arkasına saklanıyor, zam üstüne zam yapıyor!

'HER AY 185 BİN KONUTUN ELEKTRİĞİ KESİLDİ'

AKP iktidarının yanlış politikalarının ülkemizi getirdiği ekonomik buhran sonucunda bizim araştırmalarımızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre her ay ortalama 185 bin konutun faturası ödenmediği için elektriği, 80 bin konutun da doğal gazı kesilmiş. Bu veriler artamaya da devam ediyor.

'İKTİDARIN TEK POLİTİKASI ZAM YAPMAK'

Geldiğimiz noktada AKP eşittir zam oldu. Bir kez daha gördük ki iktidarın enerji faturalarını düşürme konusunda hiçbir politikası yok. Tam tersine iktidarın tek politikası zam yapmak. AKP döneminde yandaş kazandı, vatandaş faturayı ödedi ve gelinen noktada zam yapmadan bu ülkeyi yönetemiyorlar.

ELEKTRİKTE FAHİŞ ZAM KAPIDA

Bu zamlar 1 Ekim'de elektrik faturalarına yapılacak fahiş bir zammın habercisi. Biz bu zamların artık vatandaşlarımıza yansıtılmaması gerektiğini savunuyoruz. Bunu yapmak mümkün. Elektrik faturalarından tahsil edilen dağıtım bedeli ve desteklemeler üzerinden bu artan maliyetler karşılanabilir. İktidar isterse bu maliyet artışını vatandaşa fatura etmeyebilir. Önümüzdeki ay iktidarın vatandaşları mı yoksa şirketleri mi kollamayı tercih edeceğini hep birlikte göreceğiz. İktidarı uyarıyoruz: Sanayi ve elektrik üretim amaçlı doğal gaz tarifesine yaptığınız son yüzde 15’lik zammı vatandaşa yansıtmayın. Gözümüz üzerinizde; hanelere, esnafa, çiftçinin kullandığı elektriğe, doğal gaza zam yapmayı aklınızdan bile geçirmeyin! Elektrik şirketleriyle konuşun ve 84 milyon için çözüm üretin.