Toplumsal Emek

Çorum'da faaliyet gösteren Ekmekçioğulları Metal’de, 90 işçi Birleşik Metal İş’e üye oldukları için işten çıkarılmışlardı. İşten çıkarılan işçiler, Aralık ayından bu yana direnişlerine devam ediyor. İşçiler, geçtiğimiz pazartesi gün CHP Çorum İl Başkanlığı’nda açlık grevine başladılar. Birleşik Metal İş, CHP’yi Rüstem Ekmekçi’ye değil, işçilere destek vermeye çağıran bir bildiri yayımladı.

Ekmekçioğulları işçilerinin, patron Rüstem Ekmekçi tarafından sendikalaştıkları için cezalandırıldığı dile getirilen bildiride işçilerin 78 gündür açlığa terk edildiğinin altı çizildi. Cumhuriyet Halk Partisi Çorum il binasında açlık grevine başlayan işçilerin, CHP’li yetkilileri konuyla ilgili adım atmaya çağırdığı ifade edildi.

CHP İL BAŞKANI PATRONUN AKRABASI
İşçilerin, CHP’yi konuyla ilgili adım atmaya çağırdığı açıklanan metinde, Çorum CHP İl Başkanı ve Çorum Merkez İlçe Başkanı’nın Ekmekçioğulları ailesinden olduğu vurgulandı. Ayrıca CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız ve Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz’ün, Ekmekçioğlu patronu Rüstem Ekmekçi’yle akraba olduğu belirtildi.

CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız’ın, CHP Çorum il binasında işçilerin eyleme başlamasının hemen ardından “İşçi de bizim, işveren de bizim. Bizler hakim, savcı, yargıç değiliz. Bu konuda karar verme yetkimiz yok. Olay yargıya intikal etmiştir.” açıklamasında bulunduğuna dikkat çekilerek bu sözlerin, “Biz Rüstem Ekmekçi’nin işlediği suçları görmezden geliyoruz” demek olduğu ifade edildi.

‘AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA AYKIRILIK...’
Açıklamada, Ekmekçioğulları işçilerinin haklılığın ortada olduğu belirtilerek 90 işçinin sendikaya üye olduğu için işten atıldığı vurgulandı.

“İşçilerin yaşadığı zulmü anlamak, onların yanında olmak için hakim, savcı olmaya gerek yok.” denilen açıklamada, “Rüstem Ekmekçi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde işlediği suçların cezasını zaten en ağır biçimde ödeyecektir. Acil olan bugün işçilere el uzatmak, işlerine geri dönebilmeleri için mücadelelerine katkıda bulunabilmektedir.” ifadeleri kullanıldı. “Ekmekçioğulları fabrikasına yıllardır emek verip, alın teri döküp büyüten işçiler”in, sendikaya üye oldukları için “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” bahanesiyle kapı önüne konduğuna değinildi.

‘CHP YETKİLİLERİ PATRONU KORUYOR’
Açıklama şu ifadelerle sona erdi:

Rüstem Ekmekçi işlediği suçları, işçileri tazminatsız işten çıkararak örtmeye çalışmıştır.

CHP Çorum yetkilileri ise adalete güveniyoruz diyerek, Rüstem Ekmekçi’yi korumaya devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden sorunun etrafından dolaşmadan biran önce bu zulme son verecek sağduyulu girişimlerini yapmalarını bekliyoruz.