Covid-19 pandemisi döneminde işsiz kalan sanatçılara yeterli desteği vermemekle eleştirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin “Kaç sanatçı işini kaybetti?” sorusuna verdiği yanıtla şaşırttı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, düzenleyici ve denetleyici olduğunu hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “18 yılda Kültür endüstrileri sektörlerindeki iş kollarının tanımlanması ve işgücüne ilişkin bilgi ve istatistik çalışması yapılmadıysa, ne yapıldı?” diye sordu.

Böyle bir raporun çoktan hazırlanmış olması gerektiğini vurgulayan İlgezdi, kültür-sanat sektörünün Covid-19 salgınından ekonomik anlamda en ağır darbeyi yiyen meslek grupları arasında yer aldığını anımsatarak, “Bakanlık sayıları yüzbinleri aşan ve ne yapacağını bilmez durumda olan kültür-sanat emekçilerine el uzatmak bir yana ‘şu kültür-sanat endüstrisi olmasa bakanlığı ne güzel idare ederdim’ anlayışıyla hareket ediyor” dedi.

'BİLGİMİZ YOK'
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatçılar ve sanat emekçilerinin en büyük sorunu için 18 yıldır hiçbir şey yapmadığını itiraf ettiğini belirten İlgezdi, “AKP’nin sanatı ve sanatçıyı yok saymasının başka bir kanıtı da bu yanıtla ortaya çıkıyor. Malumun ilanıdır bu. 18 yıldır hazırlayamadıkları raporu yeni hazırlıyorlar, bakalım ne kadar sürecek?” diye konuştu.

İlgezdi, Bakanlığın işsiz kalan sanatçıları İŞKUR’a sormasını isteyerek, “Bakanlık sorumluluk alanına giren sektörlerde çalışan; ışıkçısından, rejisörüne, sesçisinden, sahne sanatçısına, müzisyeninden yer göstericisine, lojistik elemanından, makyözüne kadar ekmeğinden olan kaç kişi olduğunu bilmiyorsa, İŞKUR’a sorsun. Onlar hiç olmazsa iş başvurusu yapanların kayıtlarını tutuyor." ifadelerine yer verdi.

‘YOZLAŞMANIN EN AÇIK ÖRNEĞİDİR’ 
CHP'li İlgezdi "Ülke yangın yerine dönmüş, pandemi herkesi vurmuş, yüzbinlerce kişi sosyal güvenceden yoksun kalmış ama Sayın Bakan, 18 yıldır iktidar olduklarını unutmuş olacak ki, ‘Kültür sanat sektöründe kaç kişinin çalıştığına dair rapor hazırlamaya başladık’ diyor. Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bu açıklama, Türkiye’nin savrulduğu yozlaşmanın en açık örneğidir” şeklinde konuştu.