Toplumsal Emek

Geçtiğimiz hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yeni ‘istihdam paketini’ açıkladı. Hükümet ne zaman bir paket açıklasa, içinden hep işçilere hak gaspı çıktı. Bu pakette de değişiklik yok.

Tekstil-İş Sendikası Koordinasyonu, yeni istihdam paketiyle ilgili bir açıklama yaptı. Paket içeriğinde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere sağlanan desteklerin artırılması olduğunu belirten sendika, "Bu paket muhalefetin de sözde işçi sendikalarının da gündeminde değil. Ama biz tekstil işçileri, diğer tüm işçi kardeşlerimizle birlikte Meclise gelmeden önce bu pakete karşı hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Sendikanın açıklaması şöyle:

Milyonların derdi iş, aş bulmak. Ama çözümü istihdam adı altında sermayeye onlarca teşvik veren, işçilere hak kayıpları getiren paketler değil. Üretimle, altyapı yatırımlarıyla istihdam sağlayacaklarına; ekonomik darboğazı yine işçilerin haklarını tırpanlayarak atlatma çabası içindeler.

İstihdam paketi diye sunulan pakette;

-   İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere sağlanan desteklerin artırılması var.

-   İşçilere gelir vergisinde indirim yapılmazken, kurumlar vergisinde 5 puan indirim yapılabilecek.

-   1 Ocak 2019 - 17 Nisan 2020 arasında işten çıkardığı sigortalı veya sigortasız işçiyi 30 gün içinde işe geri alan patrona ceza verilmeyecek, prim ödetilmeyecek. Sigortasız işçi çalıştırmak patronun yanına kar kalacak. Üstüne üstlük patronlara destek sağlanacak.

-   25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilere herhangi bir koşul olmadan belirli süreli sözleşmelerin yapılmasının önü açılacak. Yani en çok işsiz kalan yaştakileri kıdemsiz çalıştırmanın önü açılacak.

Kıdem tazminatını kaldırmaya çalışan hükümet işçilerin tepkileriyle bundan vazgeçmek zorunda kalmıştı. Şimdi kademe kademe kıdem tazminatını kaldıracak düzenlemeleri yapmaya çalışıyor. Bizleri daha güvencesiz, esnek, kısa süreli çalışmaya mahkûm etmeye çalışıyor. Milyonlar evine ekmek götürmüş, geçinebilmiş, haklarını alabilmiş değil dertleri. Tek dertleri bu ekonomik krizde patronların maliyetlerini düşürmek, karlarının artmasını sağlamak. Buna izin vermeyelim.

Bu paket muhalefetin de sözde işçi sendikalarının da gündeminde değil. Ama biz tekstil işçileri, diğer tüm işçi kardeşlerimizle birlikte Meclise gelmeden önce bu pakete karşı hazırlıklı olmalıyız. Bize anlatıldığı gibi sabretmeyeceğiz. Sendikalaşıp, birlik olup, haklarımızı gasp etmeye kalkışanlara karşı mücadele edeceğiz.

Tekstil-İş Sendikası Koordinasyonu