Türkiye’nin birçok bölgesinde çıkan orman yangınların uzun süre söndürülememesinden sorumlu tutulan Bekir Pakdemirli’nin yerine getirilen Vahit Kirişçi’nin 2009’da AKP’den Adana Milletvekili’yken, zeytinliklerde fabrika, sanayi işletmesi ve elektrik üretim tesisinin yapılabilmesi için kanun teklifi verdiği ortaya çıktı.

Yeni Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin atanmasıyla geçmişteki tartışmalı söz ve uygulamaları aynı anda gündeme geldi. BirGün’ün haberine göre Kirişçi, 2009 yılında AKP’den milletvekiliyken zeytinlik alanlarında işletme, fabrika ile elektrik üretim tesislerinin kurulabilmesi ve işletilebilmesi için kanun teklifi vermiş.
Kirişçi’nin, dönemin AKP’li milletvekilleri Soner Aksoy ve Haluk Özdağ ile birlikte, “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” başlığıyla verdiği teklifte şu madde yer almıştı:

Zeytinlik sahası içerisinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini çoğalmasını engelleyecek tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak bu sahalarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknik önlemi almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılabilir ve işletilebilir.

Söz konusu kanun teklifi, komisyondan geçmemiş ve kanunlaşmamıştı.