Toplumsal Haber Merkezi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Türkiye’de eğitim veren yabancı uyruklu öğretim görevlilerinin burada çalışmaya devam edebilmesi için B2 seviyesinde, yani ortanın üstü derecede Türkçe bilme zorunluluğu kararına ilişkin konuştu. Saraç, "Fransa tavrını değiştirdiği an biz de gerekli adımı atacağız" ifadelerini kullandı. Saraç, Fransa’ya bir siyasetçi üslubuyla cevap verirken B2 düzenlemesini de misilleme amacıyla getirdiklerini itiraf etmiş oldu.

Yandaş Nagehan Alçı'ya konuşan Saraç, açıklamasına şöyle devam etti:

"Fransa aldığı kararları doğrudan kabul etmemizi bekliyor ancak bizim mütekabiliyet esasında aynı konuyla ilgili karar almamızı kabul etmiyor. Biz eşit muamele arıyoruz doğal olarak. Galatasaray Üniversitesinin özgün yapısıyla ilgili hassasiyetimiz aynen sürüyor. Fransa tavrını değiştirdiği an biz de gerekli adımı atacağız.”

“Bu karara politik anlamlar yüklemek doğru olmaz" diyen Saraç’ın, Fransa’ya bir siyasetçi üslubuyla laf yetiştirmeye çalışması dikkatlerden kaçmadı.

NE OLMUŞTU?

Fransa’da Emmanuel Macron hükümeti, aralarında Türkiye'nin de olduğu dokuz ülkeden Fransa'ya dil öğretmek için giden öğretmenlerin en az B2 seviyesinde Fransızca bilmesi şartı getirmişti. Macron, düzenlemenin gerekçesini İslami köktendinciliğe karşı önlem olarak açıklamış; bazı öğretmenlerin, öğrencileri Cumhuriyetçi fikirlerden uzaklaştırmaya çalıştığını belirtmişti.

Bu kararın ardından Türkiye de yabancı uyruklu öğretim görevlilerine en az B2 seviyesinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmişti. Karar, en çok eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesi’ndeki akademisyenleri etkiledi.