Yunanistan'da Covid-19 pandemisiyle devam eden karantina 4 Mayıs itibariyle bitiyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, pandemiye karşı önemli açıklamalarda bulundu.

Salgınla mücadelede ikinci aşamaya geçtiklerini söyleyen Yunan Başbakan, “Artık daha hazırız, daha fazla test yapabiliriz. Vakalar azaldı, koronavirüsten solunum cihazına bağlı vatandaşlarımızın sayısında düşüş var” dedi.

“Yeni dönemde iki önemli müttefikimiz var” diyen Miçotakis “Güzel havalar bunlardan biri. Mart ayında değiliz, o zaman hayatta kalmak için evde kalmamız gerekiyordu. Ancak en önemlisi artık ne yapıp yapmayacağını bilen bilinçli vatandaşlara sahibiz” diye konuştu. 

Kararların altında uzmanların imzası olduğuna dikkat çeken Miçotakis, önceliğin Yunan vatandaşların sağlığı olduğunu dile getirdi. "Evden Çıkıyoruz" sloganıyla yeni kararları açıklayan Miçotakis, 4 Mayıs itibariyle sokağa çıkma yasağının sona ereceğini açıkladı. 

Önlemler kapsamında iki hafta boyunca şehirler arası seyahatin yasak olduğunu duyuran Miçotakis, açık alanlarda, sahillerde spor yapılabileceğini söyledi. Başbakan Miçotakis kalabalıktan uzak durulması uyarısında bulundu.

Aralarında kuaför, berber, kırtasiyeler, elektronik eşya mağazaları gibi işletmelerin 4 Mayıs'tan itibaren açılacağını belirten Miçotakis, ticari işletmeler için 11 Mayıs tarihini verirken, alışveriş merkezlerinin ise 1 Haziran'da açılacağını söyledi. 

Miçotakis, kiliselerde 17 Mayıs'a kadar toplu ayinlere izin verilmeyeceğini belirtirken lise son sınıf öğrencileri 11 Mayıs'tan itibaren okullara geri döneceğini belirtti. Başbakan Miçotakis ilkokul ve anaokullarının Mayıs sonuna kadar kapalı kalacağını ve Haziranda açılma ihtimali olduğunu dile getirdi.

Son Miçotakis gıda sektöründeki lokanta, taverna gibi işletmelerin 1 Haziran'da açılacağını söyledi. Otellerin de aynı tarihte açılacağını duyurdu.