Toplumsal Dış Haberler

Trumpçılar temizleniyor, trans kızına mayo tasarladı, koyunlar Yeni Zelanda’dan, Rusya'nın normalleşme takvimi, Ekvador’a sosyalist başkan, Suriye'den Erdoğan'a ‘üniversiteni istemiyoruz’ mesajı...

Dünyadan haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


TRUMPÇILAR TEMİZLENİYOR
Biden yönetimi, Trump’ın başkanlığının son haftalarında başkanlığın çeşitli kurum ve kurullarına atadığı sadık adamlarını temizlemekle uğraşıyor. Bazıları Biden ekibinin istifa önerisini sukunetle kabul ederken bazılarıysa gitmemekte direniyor. Bugün içinde yeni Savunma Bakanı Lloyd Austin, Trump’un eski kampanya yöneticisi Corey Lewandowski ve Trump’ın yardımcısı David Bossie olmak üzere bakanlığın danışma kurulundan 42 kişiyi, toplamda bakanlıktan ise yüzlerce Trumpçıyı görevden aldı.


TRANS KIZINA MAYO TASARLADI
Kanada’da bir baba, trans kızı kendisine uygun mayo bulmakta zorlanınca kızı için bikini tasarladı. Ruby Alexander isimli adam, 11 yaşındaki kızının her çocuk gibi denize girmek istediğini, fakat bir trans olarak kızın bedenine uygun mayo bulmakta zorlandığını söyledi. Kızının üzülmemesi için mayo tasarlayan genç baba, tasarladığı mayoları markalaştırdı. Babanın tasarladığı mayolar, şimdi dünyanın dört bir yanında Rubbies markasıyla satılıyor. Alexander, imkanı olmayan çocuklara “Her kız çocuğu parlamayı hak eder.” sloganıyla mayo da gönderiyor.


KOYUNLAR YENİ ZELANDA’DAN
Independent’a konuşan İngiliz üreticiler, Boris Johnson döneminde uygulamaya konan Brexit anlaşmasıyla AB ülkelerinin artık Yeni Zelanda’dan koyun ithal etmelerinin Galler’den etmelerinden daha kolay olduğunu söylediler. İngiliz Yiyecek İçecek Konfederasyonu Başkanı Pete Robertson, İngiltere’nin AB’den çıkmasının ekonomik ve idari açıdan büyük değişimler getirdiğini, Galler’in bu yeni döneme uyum sağlaması gerektiğini söyledi.


‘AĞUSTOSTA NORMALE DÖNERİZ’
Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, dünya toplam nüfusunun koronavirüse karşı bağışıklığının 2021’in yaz aylarında yüzde 60’a çıkacağını iddia etti. Yaz ortasında, tahmini ağustos başlarında hem ülkesinde hem dünyada normal hayata dönülebileceğini öne sürdü.


Guillermo LassoEKVADOR’A SOSYALİST BAŞKAN
Ekvador’un Başkan ve Başkan Yardımcısı’nı seçeceği seçimlerin ilk turu, geçtiğimiz pazar gün tamamlandı. 12 milyon Ekvadorlunun sandık başına gittiği seçimlerin ilk turunda, Umut Hareketi Lideri, sosyalist Guillermo Lasso ipi göğüsledi. Banker Başkan Adayı Guillermo Lasso, imzalı tutanakların hepsi kampanya ekibince incelenmeden sonucu kabul etmeyeceğini söyledi.


‘ÜNİVERSİTENİZİ İSTEMİYORUZ’
Suriye, AKP hükümetinin Halep kırsalındaki El Rai beldesinde Türk Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne ait bir tıp fakültesi ve sağlık bilimleri açma kararını şiddetle reddediyor. Bu kararın, Türkiye'nin Suriye toprakları üstündeki egemenliğini genişletme kararının bir sonucu olduğunu bildiren yetkililer, Türk hükümetinin kontrol ettiği topraklarda Müslüman Kardeşler, El-Nusra, IŞİD gibi cihatçı terör örgütlerini desteklediğini öne sürdü.