Toplumsal Dış Haberler

Almanya’nın çöpü Polonya’da, Sputnik V Slovakya yolcusu, pandemide kadın sünneti arttı, Rodriguez’den Nobel çağrısı, Lübnan’a aşı hibesi, Suriyeli boksörler İran’da…

Dünyadan Haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


ALMANYA’NIN ÇÖPÜ POLONYA’DA
Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Polonya’da, çoğu Almanya’dan olmak üzere yasadışı bir şekilde her yıl binlerce ton çöp depolanıyor. Almanya Sol Partisi’nin ulaştığı bilgilere göre Almanya, sadece 2018’de Polonya’ya 250 bin ton çöp ‘ihraç’ etti. Polonyalı çevre örgütü Zero Waste’in (Sıfır Atık) Başkanı Piotr Barczak, konuyla ilgili verdiği demeçte “Biz Avrupa’nın çöp deposuyuz” dedi.


SPUTNIK V SLOVAKYA YOLCUSU
Slovakya Başbakanı Igor Matoviç, geçtiğimiz cumartesi Slovak radyosunda yaptığı açıklamada Rusya’nın Sputnik V aşısını ülkelerinde üretebilecek kapasiteye sahip olduklarını açıkladı. Slovakya Başbakanı, Rusya’nın sadece aşı satmakla yetinmeyip aşı teknolojisi ihraç etmekle de ilgilendiğini belirterek Rus aşısını ülkelerinde üretmeleri durumunda diğer Avrupa ülkelerine satabileceklerinin altını çizdi.


PANDEMİDE, KADIN SÜNNETİ ARTTI
Birleşmiş Milletler Kadın Ajansı, 6 Şubat Kadın Sünnetine Sıfır Tolerans Günü’nde yayımladığı açıklamada dünyada kadın sünnetinden her yıl dört milyon civarı genç kızın zarar gördüğünü açıkladı. Açıklamada Eylül 2020’de yayımlanan bir raporun verilerine de yer verilerek Nijerya, Kenya, Tanzanya, Sierra Leone, Somali ve Liberya’da pandemi döneminde kadın sünnetinin arttığı belirtildi; sorumlular uyarıldı.


Silvio RodriguezRODRIGUEZ’DEN NOBEL ÇAĞRISI
Ünlü şarkıcı ve söz yazarı Silvio Rodriguez, 2021 Nobel Barış Ödülü’nün Küba’nın Henry Reeve Tıp Tugayı’ndaki sağlık emekçilerine verilmesi için kurulan uluslararası komiteye katıldı. Ünlü şarkıcı, Kübalı sağlık emekçilerine verdiği desteği twitter hesabından da duyurdu.


LÜBNAN’A AŞI HİBESİ
Lübnan Koronavirüs Acil Durum Komitesi Başkanı Abdurrahman Bizni, Rusya’nın Lübnan’a iki yüz bin doz Rus yapımı Sputnik V aşısı bağışlayacağını duyurdu. Bizni, Rus hükümetiyle yaptıkları anlaşmaya göre Rusya’nın ilk iki yüz bin doz aşıyı hibe edeceğini, ülkenin ihtiyacı olan diğer aşılarınsa Rusya’dan ithal edileceğini bildirdi.


SURİYELİ BOKSÖRLER İRAN’DA
Cihatçı ve emperyalist saldırıların yıkıntılarını hayatın her alanında onarmaya devam eden Suriye’nin milli boks takımı, İran’daki eğitim kamplarını tamamladı. Kamp süresince İran Askeri Boks Takımı ile yapılan dostluk karşılaşmalarının dördünü Suriye Ulusal Takımı, üçünüyse İran Askeri Takımı kazandı.