Toplumsal Dış Haberler

Bitcoin rekora koşuyor, Filistin misyonu yeniden kuruluyor, BAE’ye ikinci şok, Rusya’da nüfus azalıyor, Küba-Venezuela ilişkilerinde yeni dönem, İsrail’in aşı raporu, Kıbrıs’ta taraflar bir araya geliyor...

Günün öne çıkan dünya haberlerini Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


BITCOIN REKORA KOŞUYOR
Bitcoin geçtiğimiz aylarda üst üste kendi rekorunu kıran büyümeler gerçekleştirerek 8 Ocak’ta 41 bin doların üzerine çıkmıştı. Bu rekordan sonra, yükselişine kıyasla daha düşük bir oranda olsa da değer kaybetmişti. Sanal para birimi, bu hafta yeniden yükselişe geçerek yüzde 10,03 oranında değer kazandı; 33 bin 456 dolar seviyesine çıktı.


FİLİSTİN MİSYONU YENİDEN KURULUYOR
Biden hükümeti, Trump döneminde kapatılan Filistin yardım ve diplomatik misyonlarını yeniden kuruyor. ABD’nin Birleşmiş Milletler Elçisi Vekili Richard Mills, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı çevrimiçi bir konuşmada ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Filistin çatışmasında iki devletli bir çözümü desteklediğini savunarak misyonların tekrar açılacağını duyurdu.


BAE’YE UÇUŞ YASAĞI
İngiliz hükümeti, bugünden itibaren Birleşik Arap Emirlikleri’nden İngiltere’ye yapılacak tüm doğrudan uçuşları yasaklayacak. Ülke, Covid-19'un mutasyona uğramış yeni türünün yayılımını azaltmak için seyahat yasaklarını BAE, Burundi ve Ruanda’yı da içine alacak şekilde genişletti. ABD hükümeti de geçtiğimiz günlerde ihalesi Trump döneminde yapılan BAE’ye silah satış anlaşmasını iptal etti. İngiltere’nin kararı, ABD’nin iptal kararından sonra BAE için ikinci şok oldu.


RUSYA’NIN NÜFUSU AZALIYOR
Rusya’nın 2020’de 146 milyon 750 bin olan nüfusu, 2021 ocak ayı verilerine göre 146 milyon 240 bine düştü. 15 yıldır ülkenin nüfusunda bir düşüş eğilimi olsa da bu yılki düşüş rekor seviyede oldu.  Bu sonuçta, pandeminin de etkili olduğu düşünülüyor.


İKİLİ İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM
Sosyalist Küba’nın Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla resmi bir ziyaret için perşembe günü Venezuela’ya geldi. Venezuela’nın Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez de geçen hafta Küba’yı ziyaret etmiş; iki meslektaş, iki ülke arasında 2021’in ilk günlerinde ve 2020’de imzalanan işbirliği anlaşmalarının işlerliği hakkında fikir alışverişinde bulunmuştu.


İSRAİL’İN AŞI RAPORU
Dünyanın aşılamada en hızlı ilerleyen ülkelerinden biri olan İsrail’de, Sağlık Bakanlığı aşının verimliliğine dair bir rapor yayımladı. Aşılamalarda Pfizer aşısının kullanıldığı ülkede, aşının iki dozunun da uygulandığı 715 bin 425 İsrailliden yalnızca 371’i yeniden Covid-19'a yakalandı. Araştırmaya göre aşının yüzde 92 etkili olduğu anlaşıldı.


TARAFLAR YENİDEN BİR ARAYA GELECEK
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıslı taraflarla garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’yi mart ayı başında yeniden bir araya getirmek istediğini söyledi. Taraflarla irtibata geçen Guterres; toplantının önkoşulsuz, gayriresmi bir toplantı olacağını dile getirdi.