Toplumsal Dış Haberler

Biden’ın aşı kampanyası, Google-Avustralya çekişmesi, Moskova’da kafe ve barlar açılıyor, Morales’ten Küba ve Venezuela’ya teşekkür, İsrail ordusunda intiharlar, KKTC’de yasaklar genişliyor...

Günün öne çıkan dünya haberlerini Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


200 MİLYON DOZ YENİ AŞI
ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz gün duyurduğu Covid-19 önlemleri kapsamında 200 milyon doz yeni aşı alacaklarını duyurdu. Aşıların tüm eyaletlere dağıtılması planlanırken 100 milyon doz Pfizer Biontech 100 milyon doz da moderna aşısı alınması planlanıyor. Ülke çapında aşılamanın, yaz aylarında tamamlanması planlanıyor.


HÜKÜMET-GOOGLE ÇEKİŞMESİ
Dünyanın en büyük arama motoru Google, Avustralya’da kendi haber sitesini kuruyor. Açılması planlanan site, arama devinin Avustralya hükümetiyle mücadelesindeki son hamlesi. Avustralya’da hükümet, Google’un arama motorunda görülen içerik için Avustralyalı yerel içerik sağlayıcılarına telif ödemesi gerektiğini savunuyor. Google, bu ödemeyi yapmamak için Avustralya’da kendi haber sitesini kuruyor.


KAFE VE BARLAR AÇILIYOR
Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin; ilde Covid-19 vakalarının geçtiğimiz hafta boyunca azalmaya devam etmesi sebebiyle bugün yaptığı açıklamayla Moskova’da evden çalışma zorunluluğunun ve sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını, kafe ve barların yeniden açılabileceğini açıkladı.


KÜBA VE VENEZUELA’YA TEŞEKKÜR
Bolivya’nın Amerikancı bir darbeyle Cumhurbaşkanlığı makamından indirilen devlet başkanı Eva Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Küba’ya ve Venezuela’ya Covid-19’la mücadelelerinden dolayı teşekkür etti. Küba’nın 100 milyon doz aşı ve Venezula’nın hastalığın semptomlarını etkisizleştiren ilaç üretme çabalarına desteğini açıklayan Morales; her iki devletin bu çalışmalardan tıbbi bir çıkar gütmediğini, yoksul dünya ve halkların Covid-19’la daha iyi mücadele edebilmesi için çalıştıklarını söyledi.


ORDUDA İNTİHARLAR
İsrail Silahlı Kuvvetlerinin personel birimi, İsrail ordusunda intihar oranının yüzde 75 düşürüldüğünü açıkladı. Orduda intihar sorunu, geçtiğimiz yıllarda uzun süre ülke gündemini işgal etmişti. İsrail ordusu, intiharların büyük ölçüde azaltıldığını iddia etse de 2020’nin son anketlerinde Silahlı Kuvvetlerin konuyla ilgili raporlarına güvenin yüzde 38’e düştüğü gözlemlenmişti.


YASAKLAR GENİŞLİYOR
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün akşam saatlerinde yaptığı halka sesleniş konuşmasında ülkesinin Covid-19’la bir yıldır devam eden inişli çıkışlı mücadelesinde bir kez daha acil önlem alınması gereken safhaya gelindiğini söyledi. Ülkede, halihazırda akşam 10 ile sabah 5 arasında sokağa çıkma yasağı bulunuyor. Tatar’ın bu konuşmasından sonra yasakların genişletilmesi bekleniyor.