Toplumsal Dış Haberler

Küba, koronavirüs pandemisi ve ABD’nin Trump döneminde sertleştirdiği ekonomik yaptırımlar sonucu gelişen ekonomik durgunluğu aşmak için yabancı sermayeyi, belirli sektörlerde ve hükümetin koyduğu sınırlar içinde faaliyet göstermek üzere ülkeye davet etti.

Yabancı Yatırım Fırsatları İçin Yeni Portföyler 2020-2021 (The new Portfolio of Foreign Investment Opportunities 2020-2021) Online Ekonomik Forumu’nda konuşan Küba Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Rodrigo Malmierca, potansiyel yatırımcılara daha önce Küba’da karşılaştıkları iç engellerle daha az karşılaşacakları sözünü vererek ülkesine davet etti.

BİR YILDA 1,8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM ONAYI
Ülkesinde geçen yılın Kasım ayından bu yılın Kasım ayına, 1,8 milyar dolarlık 34 yeni yabancı girişimin onaylandığı belirten Bakan, ABD’nin izolasyon çabalarına rağmen ülkeleriyle ekonomik işbirliğine hevesli çok sayıda yabancı yatırımcı olduğunu söyledi.

‘HAVANA’DA YENİ TEKNOPARKLAR KURULDU’
Yabancı sermaye yatırımlarıyla ilgili kapsamlı bir plan hazırladıklarını ve yatırımcıları bu alanlarda faaliyet göstermeye davet ettiklerini söyleyen Malmierca, hükümetin yabancı sermaye yatırımlarıyla ilgili turizm, biyoteknoloji, ilaç endüstrisi ve toptan ticaret sektörlerinde 12 milyar dolar değerinde 503 projeyi kapsayan bir yatırım planı olduğunu söyledi. Finans sektörünü, Havana’da yeni kurulan teknoparklarda faaliyet göstermek için ülkeye davet etti.

TEKELLERE YİNE İZİN YOK
Bakan portföylerinde, özellikle yurtdışında yaşayan Kübalılar başta olmak üzere küçük ve orta büyüklükte işletmecileri ülkeye çekmeye uygun yatırım tekliflerinin yoğunlukta olduğunu söyledi.

Malmierca, koronavirüs pandemisi ve ABD’nin Trump döneminde sertleştirdiği ekonomik yaptırımların etkisiyle ülkeyi etkisi alan ekonomik durgunluğu atlatabilmeleri için yabancı yatırımın kendileri için önemli olduğunu, bu sebeple yabancı yatırımcılara gereken kolaylığı göstereceklerini söyledi.