Ercan Çankaya

Hindistan’da 26 Kasım’da başlayan büyük köylü ayaklanması genişleyerek devam ediyor. Köylüler; tarımda ‘serbest pazarı’ güçlendirme bahanesiyle çıkarılan, çiftçileri büyük gıda tekelleri karşısında savunmasız bırakmayı amaçlayan üç yeni çiftlik yasasının tamamen kaldırılmasında ısrar ediyorlar.

Buna rağmen bir komisyon kurulması ve kendi önerisinin tartışılması konusunda ısrar eden hükümet, kendi tasarısının bazı küçük değişikliklerle yürürlükte kalmasını hedefliyor. Komisyonun bugün toplanması bekleniyor.

'143 ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK, GERİ ADIM YOK'
Ülkedeki 42 çiftçi sendikasının temsilcileri, Kasım ayından bu yana haklarını korumak için verdikleri mücadelenin 143 cana mâl olduğunu, hükümetin ‘yeni’ önerisini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Sendikaların sözcüsü Samyukta Kisan Morcha, yoldaşlarının “fedakarlıklarının boşa gitmeyeceğini” söyleyerek “Geri adım atmayacağız!” dedi.

Hükümet, bu yasalarla amacının "tarım sektörünü geliştirmek ve çiftçileri daha müreffeh yapmak” olduğunu söylese de çiftçiler, yasalara yıllardır sahip oldukları haklarını ortadan kaldıracağı ve küçük çiftçinin büyük tekeller karşısında yok olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.