Ercan Çankaya

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bugün yaptığı açıklamada Kırım meselesinin Türkiye’yle Rusya arasında ciddi bir anlaşmazlık kaynağı olduğunu, Rusya’nın bu konuya yaklaşımını Türkiye’ye ısrarla ve sabırlı bir şekilde açıklamaya devam edeceklerini söyledi.

Kırım konusunda Türkiye’yle tamamen zıt fikirlerde olduklarını belirten Kremlin Sözcüsü, mevcut pozisyonlarını Türkiye’ye ısrarlı bir şekilde açıklamakta kararlı olduklarını söyledi. Peskov, ayrıca kendileri için Kırım’ın mevcut statüsünü tartışmaya açmanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

‘BÖLGENİN İSTİKRARI İÇİN KRİTİK ÖNEMDE’
Peskov’a göre Türkiye’yle Rusya arasındaki sıcak ilişkilerin devamı, bölgede güvenliğin ve istikrarın devam etmesi için kritik önemde. Karşılıklı ilişkilerin karşılıklı çıkarlar temelinde kurulduğunu söyleyen Peskov, iki devletin de iç işlerine karışmama prensibi üzerinden hareket ettiğini belirtti.

ANKARA’YI ZİYARETİNİN HEMEN ARDINDAN...
2 Aralık’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı meslektaşı Dmitri Kuleba ile Ankara’da bir görüşme gerçekleştirmişti. Ukrayna’nın Yarımada’yla ilgili sorunları konuşmak için bir Kırım Platformu oluşturma girişimlerini memnuniyetle karşılamıştı. Ukrayna Hükümeti, daha önce bu platformu oluşturmaktaki amaçlarının Kırım’ı tekrar ülke topraklarına katmak olduğunu; bunu başarana dek de platformun, baskı altında olduğunu ifade ettiği Kırım halkının sorunlarının uluslararası kamuoyu nezdinde sözcüsü olacağını dile getirmişti. Bilindiği gibi Ekim ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Türkiye’nin Kırım’ı Rusya’nın bir parçası olarak tanımadığını dile getirmişti. Peskov’un açıklamasının Ukrayna Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’yi ziyareti sonrası gelmesi dikkat çekti.

HALKIN YÜZDE 97’Sİ ‘EVET’ DEMİŞTİ
Şubat 2014’te Ukrayna’daki Batı destekli darbe sonrası Kırım ve Sivastopol’da seçmenlerin yüzde 80’inden fazlasının katıldığı referandumlar gerçekleştirilmiş; Kırım halkının yüzde 96,7’si, Sivastopol halkının ise yüzde 95,6’sı Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılmaya ‘evet’ demişti.