Çeviri: Ercan Çankaya

Pazar günü, Peru Başsavcılığı, solcu Cumhurbaşkanı Pero Castillo'nun göreve başlamasını önlemek için bir darbe çağrısında bulunmaları nedeniyle Silahlı Kuvvetlerden 60'tan fazla eski yüksek rütbeli subay hakkında isyan, ayaklanma ve komplo iddiasıyla soruşturma başlattı.

Savcıların en az 23 emekli generali, 22 emekli amiral yardımcısı ve 18 emekli hava kuvvetleri korgenerali aleyhine dava açmak için 30 günleri bulunuyor.

Sanıklar arasında eski diktatör Francisco Morales (1975-1980), eski Başbakan Walter Martos ve Kongre üyeleri Jorge Montoya ve Jose Cuento yer alıyor.

Başsavcı, Savunma Bakanlığı Savcılığından sanıkların ifadelerini bir an önce toplayarak süreci hızlandırmasını istedi.

ULUSAL VE ULUSLARARASI KURUMLARI DİKKATE ALMIYORLAR
Eski Ordu Kuvvetleri subayları bir mektupta, ülkenin seçim krizine çözüm olarak darbe çağrısı yaparken sağcı aday Keiko Fujimori'nin Castillo’ya yönelttiği asılsız dolandırıcılık suçlamalarını da yinelediler.

Fujimori ve mektubu imzalayanlar, 6 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur seçimlerinde hile iddialarını dile getirirken ulusal seçim makamları ve uluslararası gözlemcilerin raporlarını göz ardı ediyor.

Mektup kamuoyuna açıklandıktan sonra Peru Geçici Devlet Başkanı Francisco Sagasti, hareketi demokrasiye bir saldırı olarak kınadı. (Telesur)