Son bir yılda işçi sınıfının gelirlerinde büyük düşüş yaşanırken en zengin ABD'li milyarderlerinin servetindeki büyük artış dikkat çekiyor.

Washington Post'un haberine göre, ABD'deki en zengin dokuz kişi geçen yıl servetlerini toplam 360 milyar dolardan fazla artırdı. SpaceX ve Tesla'nın kurucusu Elon Musk, bu süreçte servetini dört katına çıkardı.

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in servetiyse 100 milyar doları aştı.

Bu arada, Google'ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin'in servetleri toplamda 65 milyar dolar arttı.

Apple CEO'su Tim Cook'sa, Apple'ın piyasa değerinin 2 trilyon doları aşmasıyla beraber milyarderler arasında yerini aldı.

HANGİ ‘ÖNLEM’ KARLIYSA...
Kârlarını pandemi sırasında büyük ölçüde artıran milyarderlere ait firmalar "maliyet kıstığı" alanlara işçilerin çalışma sürelerini uzatmak ve ofis masraflarını onların sırtına yüklemekle eleştirilen "uzaktan çalışmayı" kalıcılaştırma yolunda adımlar atarken uzaktan çalışmanın mümkün olmadığı üretim alanlarındaysa farklı kaygılar güdüldü.

"İşçilerin sağlığı" bahane edilerek uzaktan çalışma getirilirken, konu fabrikalar ve depolara geldiğinde işçi sağlığı hiçe sayıldı.

KARLAR COVID-19 VAKALARINA PARALEL YÜKSELDİ
Elon Musk, pandemi sırasında ilan edilen kısıtlamaları çiğneyerek Tesla'nın fabrikasını kanunlara ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde yeniden açtı. Musk, Kaliforniya'da eyalet çapında getirilen kısıtlamalar sırasında Tesla'nın muaf tutularak araba üretmeye devam etmesine izin verilmesi gerektiğini savundu.

Bezos'un Amazon'undaysa depolarda artan koronavirüs vakalarıyla doğru orantılı bir şekilde kârlar yükseldi. ABD'de 2020 Ekim ayına dek 20 bin Amazon çalışanı koronavirüse yakalandı. Amazon bu süreçte yüzde 86 büyüme kaydetti.