Toplumsal Dış Haberler

Kuzey Kıbrıs halkı gelecek 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirlemek üzere bugün sandık başındaydı. Oy sayımı halen devam etse de adayların herhangi birisinin yüzde 50 oy oranını yakalayamacağının kesinleşmesiyle Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı.

YSK, 738 sandıktan 640’ının kesin olmayan sonuçlarını duyurdu. İlk sonuçlara göre AKP destekli Ersin Tatar'ın yarışı önde götürdüğü görünüyor. Öte yandan Akıncı ise seçimi kendisinin önde götürdüğünü açıkladı.

İLGİLİ - Mustafa Akıncı seçimi önde götürdüğünü duyurdu

11 adaylı seçimin tepesinde kıyasıya bir yarış hakimken, sonuçlar bazı adaylarda ise deprem etkisi yarattı. Bir aday "istifa edebilirim" derken, diğeri siyasi hayatını noktalama mesajı verdi.

İLGİLİ - Kuzey Kıbrıs'ın en gergin seçimi ikinci tura kaldı

ERHAN ARIKLI: İSTİFAMI VEREBİLİRİM
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Cumhurbaşkanı adayı Erhan Arıklı oy sayımı devam ederken basına açıklamalarda bulundu. YSK'nın son açıklamasına göre Arıklı'nın oy oranı 5.39'du...

Seçimde aldıkları oyu değerlendiren Erhan Arıklı, seçim sonuçlarının çok tartışılacağını vurgulayarak YDP’nin yüzde 15 bandında olan oyunun yüzde 6’da kaldığını söyledi.

Sahadan uzak kalmalarını aldıkları sonuca bağlayan Arıklı, karantinadaki insanların oy kullanamamasının da aldıkları oy oranında etkili olduğunu savundu. Ersin Tatar ve Mustafa Akıncı’ya ikinci turda başarılar dileyen Arıklı, YDP MYK’sında istifasını görüşebileceğini söyledi.

ÖZERSAY: SİYASİ HAYATIMI GÖZDEN GEÇİRECEĞİM
Bir çapıcı mesaj ise bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay'dan geldi. Özersay, beklediğinin altında oy aldığını kaydederek "bu siyasi hayatımı da gözden geçirmemi gerektirecek düzeyde" ifadelerini kullandı. YSK'nın son açıklamasına göre Özersay'ın oy oranı 5.71'di...

Özersay'ın mesajı şöyle:

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlara göre aldığım oy oranı beklentimin çok altındadır ve benim açımdan siyasi hayatımı da gözden geçirmemi gerektirecek düzeydedir. Ama bu tabloya baktığımda asıl üzüntüm, ülkemin geleceğine dairdir...

Belli ki kutuplaştırma ve gerginlik siyaseti başarılı olmuştur. Demek ki Halkımızın beklentisi daha farklıdır, saygı duyarım, memleketime hayırlı olsun. Bu süreçte ailesinden, işinden gücünden ciddi fedakarlık göstererek yanımda duran tüm yol arkadaşlarıma, destekleyen herkese yürekten teşekkür ederim.

Önümüzdeki günlerde daha kapsamlı bir değerlendirme yapıp bundan sonrasına dair düşüncemi ve kararımı kamuoyu ile paylaşacağım.

ERHÜRMAN'DAN 'MÜCADELE VURGUSU
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, mücadeleyi sürdürme vurgusu yaparak, "Halkımızı bütünleştirme çabamızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi. YSK'nın son açıklamasına göre Erhürman'ın oy oranı %21.64'tü. Erhürman bu oranla yarışı üçüncü olarak götürüyor....

Tufan Erhürman mesajında şu ifadeleri kullandı:

Sonuçlar Kıbrıs Türk halkına hayırlı olsun. Hangi konumda olursak olalım, içeride ve dışarıda karşı karşıya olduğumuz büyük sorunlarla halkımız için, halkımızla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Halkımızı bütünleştirme çabamızdan asla vazgeçmeyeceğiz.