Toplumsal Dış Haberler

Küçük hayvanların koronavirüsü iletmediğini, ancak menenjite yol açan meningoensefalit (TBE) virüsleri bulaştırdığına dikkat çeken Alman kene uzmanları, havaların ısınmasıyla rekor sayıda kene beklendiğini açıkladı.

İki yıl önce özellikle kayın ağaçlarının fıstık olarak çok meyve verdiklerini belirten uzmanlar, kene larvalarını konakçı olarak kullanan farelerin bu süre zarfında çok uygun beslenme koşulları bulduğunu, bunun sonucunda fare popülasyonunda keskin bir artış olduğunu ve kene larvalarının da yeterince kan yemeği aldığını belirtti.

Bir yıl sonra, yani bu yıl kene larvalarının genellikle TBE virüsü (ensefalit) ile enfekte olmuş hayvanlara dönüştüğünü söyleyen uzmanlar, çalıların veya çimlerin üzerinde konaklayan bu küçük böceklerin evcil hayvanlar veya insanlara sürünmek için fırsatı beklediklerini açıkladı.

İLAÇLA TEDAVİ EDİLEMİYOR
TBE virüslerinin taşıyıcı bir kene ısırdığında derhal bulaştığına işaret eden uzmanlar, kenenin deriden hızlı bir şekilde çıkarılmasının da enfeksiyona karşı koruma sağlamadığını ifade etti.

Hastalığın ilaçla tedavi edilemediği, felç, yutma ve konuşma bozuklukları gibi kalıcı hasara yol açabileceği, beyinzarı ve merkezi sinir sistemini ciddi bir şekilde etkilediğini de belirten kene uzmanları, en iyi korunmanın aşı olduğunu da sözlerine ekledi.