Yeni Zelanda hükümeti, geçtiğimiz cuma yapılan ölümcül hastalığı bulunan kişilere ötanazi yapılmasına ilişkin “Yaşam Sonu Seçimi Yasası” yasası referandumunun sonuçlarını açıkladı.

Açıklamada, yapılan referandum sonucuna göre, kişilere yaşamlarını kendi istekleriyle sona erdirme hakkı tanıyan “Yaşam Sonu Seçimi Yasasının” yüzde 65 oy ile kabul edildiği açıklandı. 

Geçici seçim sonuçlarının 6 Kasım'da kesinleşeceği ifade edilirken,geçer oy olan yasa tasarısı, gelecek yıl yürürlüğe gireceği ve altı aydır ölümcül hastalığı olan kişilerin, iki doktor tarafından onaylanması halinde ötenazi yapılmasına izin verileceği  belirtildi.

Yasadan sorumlu Milletvekili David Seymour, "Acı çeken insanlara hayatlarının sonunda gerçek bir seçim, biraz kontrol ve şefkat vermeyi seçtik" dedi. 

Ötenazi nedir?
Yunanca bir kelime olan ötenazi kelimesi bir insanın ya da bir hayvanın hayatlarının dayanılmaz hale gelmesi nedeniyle çok az acı duyulan veya hiç acı duyulmayan şekilde ölümlerine sebep olacak bir enjeksiyon uygulamasıyla kişinin yaşam ünitesinden ayrılarak hayatını sonlandırmak anlamına gelmektedir.

Ötenazinin pasif ötenazi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ötenazi işlemi sadece bazı bölgelerde yasal olan ve birçok ülkede yasal olamayan bir işlemdir.